Eurogroup odsúhlasila ďalších 10,3 mld. eur pre Grécko

Zároveň skupina ministrov financií eurozóny odsúhlasila, že v roku 2018 ponúkne Aténam zmiernenie dlhov, ak to bude nevyhnutné.

Skupina ministrov financií eurozóny (Eurogroup) schválila uvoľnenie ďalšej časti núdzovej pomoci pre Grécko v sume 10,3 mld. eur. Rozhodnutie, ktoré ministri prijali v stredu v skorých ranných hodinách, je uznaním bolestivých fiškálnych reforiem presadených koalíciou gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa. Eurozóna zároveň dala Aténam doteraz najspoľahlivejšiu ponuku na zmiernenie ich dlhov. Ministri to nazvali prelomovou dohodou, ktorej výsledkom je predbežný záväzok Medzinárodného menového fondu (MMF), že sa opäť bude podieľať na núdzovej pomoci Grécku.
Eurozóna odsúhlasila, že zmiernenie dlhov Aténam ponúkne v roku 2018, ak to bude nevyhnutné. EÚ síce neponúkla okamžité zmiernenie dlhov ani bezpodmienečne nesľúbila redukciu splátok, ktoré jej Atény musia uhrádzať, ale predložila kritériá pre predĺženie obdobia splatnosti gréckych úverov a pre obdobie odkladu uhrádzania úrokov z úverov.

Finančné trhy dohodu privítali. Výnosy z desaťročných gréckych vládnych dlhopisov klesli na šesťmesačné minimum 7,09 % a výnosy z dvojročných dlhopisov sa dostali pod úroveň 7 %. Väčšinu nových financií v rámci núdzovej pomoci Grécko dostane v júli. Nemecko trvá na tom, aby sa MMF podieľal na núdzovej pomoci vzhľadom na to, že fond má povesť fiškálnej prísnosti. Berlín však zároveň oponuje požiadavkám Washingtonu na zmiernenie dlhov, pretože sa obáva „morálneho hazardu“, čiže nabádania dlžníkov v rámci eurozóny, aby prerušili reformy zamerané na šetrenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy