Medvedev sklamal penzistov: Jednoducho na dorovnanie dôchodkov nemáme peniaze

, ČTK Foto:TASR/AP

Ruská vláda nemá dostatok peňazí na indexáciu penzií, teda na vyrovnanie dôchodkových dávok úmerne inflácii. Obyvateľom krymskej Feodosije to pri návšteve anektovaného Kryme priznal ruský premiér Dmitrij Medvedev. Prezidentská kancelária sa reakcii na prekvapivé vyhlásenie vyhla s tým, že "komentovať výroky premiéra je nekorektné".

O Medvedevovom vyhlásení, ktoré je studenou sprchou pre milióny ruských penzistov, ruské štátne médiá neinformovali. Pasáž z premiérovho rozhovoru s občanmi Feodosija sa objavila na YouTube a okamžite sa stala predmetom všeobecného záujmu.

Medvedev sa na Kryme dostal do diskusie s občanmi, ktorí sa sťažovali na nízke výplaty dôchodkov, ktoré vraj sotva stačia na prežitie. "Dôchodkami sa budeme zaoberať celoštátne, nemôžeme ich zvýšiť len na jednom mieste. Rozhodnutie (o indexácii penzií) nepadlo, jednoducho nemáme peniaze. Ak peniaze nájdeme, budeme indexovať," reagoval premiér.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa žiadosti novinárov o reakciu na Medvedevovo vyhlásenie vyhol. "Nepovažoval by som za korektné komentovať rozhodnutie vlády, a tým skôr jej predsedu. Preto otázku ponechám bez komentára," vyhlásil Peskov a dodal, že záležitosť dôchodkov je plne vo vládnej kompetencii.

Ruská vláda sa zaviazala zvýšiť tento rok v dvoch krokoch dôchodky najmenej o štyri percentá oproti minuloročným viac ako 11 percentám. Prvé tohtoročné zvýšenie bolo ohlásené vo februári, ale rozhodnutie o druhom doteraz nepadlo.

Agentúra RBK dnes priniesla vyhlásenie šéfa rozpočtového výboru Štátnej dumy Andreja Makarova, podľa ktorého nemožno rozhodnutie o druhom tohtoročnom zvýšení dôchodkov očakávať skôr ako v septembri. V tomto termíne budú Rusi rozhodovať vo voľbách o obsadení kresiel v ruskom parlamente.

Rusko prechádza vážnou finančnou a ekonomickou krízou, ktorú vyvolala špirála sankcií vyhlásených medzi Ruskom, Európskou úniou a Spojenými štátmi. Ešte oveľa výraznejší vplyv mal ale pokles cien petrochemických surovín, ktoré predstavujú hlavné príjem do ruskej štátnej pokladnice. Rusko je postihnuté infláciou a výrazným zdražovaním potravín, silnejú návrhy na odklad dôchodkového veku, obmedzujú sa sociálne programy. Priemerný starobný dôchodok sa dnes v Rusku pohybuje okolo 13 000 rubľov (necelých 175 eur), invalidný vo výške 8200 rubľov (asi 110 eur).

Súvisiace články

Aktuálne správy