Nálada nemeckých spotrebiteľov mierne vzrástla

Index nálady spotrebiteľov pre mesiac jún posilnil na 9,8 bodu z úrovne 9,7 bodu.

Nálada nemeckých spotrebiteľov sa mierne zlepšila a ich ochota nakupovať vzrástla najvyššie za posledný rok. Súkromná spotreba bude zdá sa naďalej motorom rastu najväčšej európskej ekonomiky. Vyplýva to z prieskumu agentúry GfK, ktorého výsledky zverejnila v stredu. Ukazovateľ nálady spotrebiteľov pre mesiac jún posilnil na 9,8 bodu z úrovne 9,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Výsledok prieskumu agentúry GfK je na najvyššej úrovni od vlaňajšieho septembra, pričom prekonal aj očakávania analytikov oslovených agentúrou Reuters.

Index celkového očakávaného ekonomického vývoja vzrástol o dva body na 8,3 bodu. „Spotrebitelia stále veria, že nemecká ekonomika bude v priebehu nasledujúcich mesiacov pokračovať v raste miernym tempom,“ povedal výskumník GfK Rolf Bürkl. Index ochoty nakupovať vzrástol o viac ako dva body na 57,7 bodu, čiže najvyššie za 12 mesiacov. Kúpnu silu Nemcov posilnila rekordne vysoká zamestnanosť, rastúce reálne mzdy a veľmi nízke náklady na úvery.

Spotrebitelia však boli menej optimistickí čo sa týka ich príjmov v budúcom roku, keďže index očakávaného príjmu klesol o takmer šesť bodov na 51,8 bodu, čo je najnižšia hodnota od marca. Pokles ukazovateľa očakávaného príjmu pravdepodobne odráža sklamanie z dohody s odbormi o zvýšení miezd pre viac ako šesť miliónov zamestnancov. Podľa analytikov je dohoda uzavretá v máji pre zamestnancov menej priaznivá, ako tie z minulého roka. Avšak aj napriek oslabeniu podľa Bürkla ostáva ukazovateľ očakávaného príjmu vo „vynikajúcom stave“.

Súvisiace články

Aktuálne správy