Atény si vydýchli: Eurozóna odklepla desať miliárd v podobe nových úverov

, ČTK Foto: SITA/AP;TASR/AP

Grécko bude môcť dostať nové úvery v celkovej sume 10,3 miliardy eur. Dohodli sa na tom v stredu po polnoci po jedenásťhodinovom rokovaní ministri financií krajín eurozóny. Členovia euroskupiny sa zhodli aj na princípoch zmiernenia gréckej dlhovej záťaže. Ide o "prelom", ktorý zrejme zabezpečí účasť Medzinárodného menového fondu v treťom záchrannom programe pre Grécko.

Grécko podľa ministrov splnilo požiadavky veriteľov na reformy verejných financií. Tie boli podmienkou vyplatenie druhej časti zo záchranného programu pre Grécko z minulého leta. Celý program má hodnotu 86 miliárd eur.

Ministri sa podľa agentúry Reuters dohodli, že ponúknu Aténam v roku 2018 zmiernenie dlhu, ak sa ukáže, že bez neho by Grécko nemohlo plniť dohodnuté rozpočtové kritériá. "Dosiahli sme s Gréckom významný prelom, ktorý nám umožní dostať program finančnej pomoci Grécku do novej fázy," povedal na tlačovej konferencii po rokovaní šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

Nové úvery budú podľa oznámenia ministrov uvoľnené v niekoľkých splátkach. Budúci mesiac Atény dostanú 7,5 miliardy eur, počas leta potom európsky stabilizačný mechanizmus ESM uvoľní krajine postupne zvyšné peniaze, čo bude podmienené súhlasom veriteľských inštitúcií.

Grécko muselo pre získanie ďalších miliárd eur zo záchranného programu preukázať, že plní jeho podmienky. Rokovania o previerke plnení programu sa tiahli od januára a Grécku pomaly dochádzal čas. Atény potrebujú nové úvery najneskôr do júla, kedy majú splatiť časť dlhov MMF a Európskej centrálnej banke.

Grécky parlament cez víkend schválil balík reformných zákonov, ktoré boli jednou z podmienok pre čerpanie druhej tranže záchranného programu. Súčasťou odsúhlasených opatrení je aj korekčný mechanizmus, ktorý v prípade nedodržania plánovaných prebytkových rozpočtov automaticky prevedie výdavkové škrty.

Atény by podľa minuloročnej dohody mali od roku 2018 dosahovať primárny rozpočtový prebytok, ktorý nezahŕňa obsluhu dlhu, na úrovni 3,5 percenta hrubého domáceho produktu. Ministri v stredu uviedli, že prijaté opatrenia Atén tento cieľ zaisťujú.

Dohodu o uvoľnení úverov pre Grécko komplikoval MMF, ktorý požadoval najprv rokovania o zmiernení dlhu. Podľa fondu nie je bezo zmien v podmienkach obsluhy dlhu možné, aby Grécko viedlo dlhodobý prebytok v určenej výške. Euroskupina sa teraz dohodla, že zhodnotí otázku udržateľnosti gréckeho dlhu v krátkodobom, strednodobom i dlhodobom horizonte.

Zástupca MMF Poul Thomsen po rokovaní uviedol, že fond sa po stredajšej dohode zrejme do programu pre Grécko zapojí. Rozhodnúť ale o tom bude musieť vedenie fondu vo Washingtone, dodal Thomsen.

Dijsselbloem povedal, že v otázke zmiernenie gréckeho dlhu ministri vylúčili zníženie jeho nominálnej veľkosti. Veritelia však preskúmajú možnosť zníženia úrokových sadzieb a možno aj predĺženie splatnosti dlhu, čo požaduje MMF. "Môžeme sa pozrieť na to, či bude Grécko môcť každoročne splácať svoje dlhy. Ak nie, sme pripravení im v najbližších rokoch pomôcť," povedal šéf euroskupiny podľa agentúry AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy