Akciové trhy sa zazelenali

V utorok boli v Európe zverejnené dôležité dáta z Nemecka, najmä HDP. To rástlo na kvartálnej báze počas prvého kvartálu 2016 o 0.7%, rovnako ako za predošlý kvartál a dokonalo v súlade s očakávaniami. Na ročnej báze rástlo HDP o 1.3%, čo je taktiež dokonalo v súlade v predpoveďou analytikov a číslom za predošlé obdobie. Zverejnená bola aj obchodná bilancia Švajčiarska, ktorá rástla menej ako sa čakalo, keď vzrástla z revidovaného čísla na úrovni 2.18 miliárd na 2.5 miliárd, no očakávania analytikov boli na úrovni 3.14 miliárd.

Nezamestnanosť vo Švédsku výrazne klesla na 7.3% z 7.7%, výrazne viac ako hovorili očakávania analytikov, ktoré cieľovali percento nezamestnaných v severskej krajine na 7.6%.

V Nemecku bol zverejnený aj ZEW index, merajúci ekonomický sentiment v krajine a sentiment ohľadom momentálnej situácie. Index merajúci ekonomický sentiment výrazne klesol z 11.2 na 6.4, aj keď analytici očakávali jemný nárast na 12 bodov. Index merajúci momentálnu situáciu si ale polepšil, keď vzrástol z 47.7 na 53.1 pri očakávaniach 49 bodov.

 

Vo Veľkej Británii sa stretol parlamentný výbor Treasury Select Committee pred ktorým vypovedali predstavitelia anglickej centrálnej banky Bank of England. Jej guvernér Mark Carney musel obhajovať najmä svoj postoj proti vystúpeniu Veľkej Británie z Európskej Únie, vďaka ktorému je kritizovaný, keďže ho komunikoval verejne. Taktiež sa vyjadroval k možným scenárom pohybu úrokových mier v prípade Brexitu alebo zotrvania v únii.

Európske indexy končili deň výrazne v zelenom po dlhšom období strát. DAX +2.18%, CAC 40 +2.46%, FTSE 100 +1.35%, Euro Stoxx +2.63%.

V USA sme sa dozvedeli čísla predajov novopostavených domov, ktoré v apríli výrazne vzrástli na 619 tisíc z minulo mesačných 531 tisíc pri očakávaniach na úrovni 520 tisíc. Marcové číslo bolo revidované nahor z 511 tisíc. Americké indexy sa taktiež niesli na pozitívnej vlne, keď sa obchodovali prakticky celú seansu v zelenom. Deň končili nasledovne: Dow Jones +1.28%, SPX +1.43%, NASDAQ +2.05%.

Súvisiace články

Aktuálne správy