Poslanci vzali na vedomie priority slovenského predsedníctva

Slovenské predsedníctvo bude presadzovať prehlbovanie Hospodárskej a menovej únie vrátane fiškálnej integrácie, Energetickú úniu a jednotný digitálny trh, udržateľnú migračnú a azylovú politiku únie či rozvoj obchodnej politiky. To sú priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré dnes poslancom predstavil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD). Informácie o prioritách predsedníctva SR v Rade Európskej únie vzal parlament na vedomie.
„Prioritnou témou nášho predsedníctva bude hospodársky silná únia. Budeme presadzovať prehlbovanie Hospodárskej a menovej únie vrátane fiškálnej integrácie. Vo finančnej oblasti je jednou z kľúčových tém podpora malých a stredných podnikov. Cieľom slovenského predsedníctva bude dosiahnuť pokrok pri budovaní únie kapitálových trhov,“ povedal Lajčák v pléne.
Slovensko chce tiež podporovať rozvoj projektov ako Energetická únia a jednotný digitálny trh. „Budeme klásť dôraz na odstraňovanie bariér a rozvoj digitálnej ekonomiky,“ povedal minister. V súvislosti s Energetickou úniou zdôraznil cieľ bezpečnej a čistej energie za dostupné ceny pre spotrebiteľov.
Ambíciou Slovenska bude aj nasmerovať úniu k udržateľnej migračnej a azylovej politike. Má byť založená na ochrane vonkajších hraníc, znovuobnovení Schengenu a na spolupráci s tretími krajinami. Slovenské predsedníctvo sa podľa Lajčáka zameria aj na legálnu migráciu. „S cieľom zatraktívniť pobyt v únii pre vysokokvalifikovaných migrantov, akými sú napríklad zakladatelia start-upov a podnikatelia,“ povedal minister.
Slovenské predsedníctvo podporí aj aktívnu realizáciu revidovanej európskej susedskej politiky. „Politika rozširovania zostáva najúčinnejším transformačným nástrojom EÚ vo vzťahu ku krajinám v susedstve. Preto sa zameriame na udržanie dynamiky a dôveryhodnosti procesu rozširovania,“ doplnil šéf slovenskej diplomacie.
Podporovať bude predsedníctvo aj agendu obchodnej politiky. „V popredí sú bilaterálne rokovania o voľnom obchode s tretími krajinami. Za kľúčové sú považované rokovania o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve so Spojenými štátmi (TTIP), ako aj schvaľovací proces Komplexnej hospodárskej a obchodnej dohody s Kanadou (CETA),“ vymenoval Lajčák s tým, že predsedníctvo tu však má obmedzené kompetencie, keďže rokovania vedie v mene únie Európska komisia.

Súvisiace články

Aktuálne správy