Do Medzilaboriec dnes pricestoval mimoriadny vlak z poľského Sanoku

Do Medzilaboriec dnes pricestoval mimoriadny vlak z poľského Sanoku cez Lupkovský priesmyk. Priviezol sa na ňom aj poľský minister dopravy Andrzej Adamczyk a poľský maršálek Podkarpatského vojvodstva Władysław Ortyl, aby podporili myšlienku sprevádzkovania železničnej dopravy medzi Poľskom a Slovenskom na trati Lupkov - Medzilaborce.

Do Medzilaboriec dnes pricestoval mimoriadny vlak z poľského Sanoku cez Lupkovský priesmyk. Priviezol sa na ňom aj poľský minister dopravy Andrzej Adamczyk a poľský maršálek Podkarpatského vojvodstva Władysław Ortyl, aby podporili myšlienku sprevádzkovania železničnej dopravy medzi Poľskom a Slovenskom na trati Lupkov – Medzilaborce.
Primátor mesta Medzilaborce Vladislav Višňovský pre TASR uviedol, že mesto má veľký záujem o to, aby sa táto trať obnovila. „Problémov je však na jednej i druhej strane veľa. Bude potrebné, aby o nich slovensko-poľská cezhraničná komisia rokovala,“ uviedol s tým, že obnovenie trate má veľký hospodársky a ekonomický význam pre obe strany. „Trať zažila svoju slávu najmä počas vojny, nazvali sme ju preto traťou Švejka,“ poznamenal Višňovský s tým, že by chceli, aby železničné prepojenie fungovalo z Rešova až do Miškolca.
Anna Blichová z ministerstve dopravy na rokovaní uviedla, že Slovenská republika má záujem rozvíjať dobré susedské vzťahy s Poľskou republikou. „Je potrebné, aby sa táto problematika riešila v rámci medzivládnej komisie. Slovensko je ochotné rokovať o turistických vláčikoch premávajúcich cez víkendy počas letnej sezóny,“ uviedla s tým, že je nutné o tom komunikovať so zástupcami železníc a predstaviteľmi štátu.
Predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík nepredpokladá, že medzivládna komisia zasadne v júni, preto si nemyslí, že trať bude fungovať už toto leto. „Chcem byť realista a verím, že sprevádzkovanie železničnej dopravy sa podarí už na budúci rok. Iniciatíva z poľskej strany je zjavná. V tejto súvislosti budem rozprávať aj s ministrom dopravy Romanom Brecelym,“ uviedol pre TASR.
Železničné spojenie medzi Slovenskom a Poľskom cez Lupkovský priesmyk bolo realizované v roku 1874. Nepretržite fungovalo do 80. rokov minulého storočia. Cieľom dnešného stretnutia bolo obnoviť osobnú vlakovú dopravu.
Naposledy rokovali predstavitelia oboch štátov o možnej obnove železničnej dopravy medzi Poľskom a Slovenskom ešte vo februári tohto roka v poľskom meste Zagórz.
Mesto Medzilaborce má podľa slov primátora Višňovského svetový unikát, a to Múzeum moderného umenia Andyho Warhola. „Okolie láka nepoznanou prírodou. Tých turistov je tu minimum, no práve to je zaujímavé,“ povedal primátor s tým, že samospráva bude pracovať na tom, aby ponuka cestovného ruchu bola patrične spropagovaná.

Súvisiace články

Aktuálne správy