Francúzska polícia robí raziu v Googli

Kancelárie americkej spoločnosti Google sú momentálne prehľadávané francúzskou políciou v rámci vyšetrovania ďanových podvodov, informovali agentúry AFP a Reuters.

Kancelárie americkej spoločnosti Google sú momentálne prehľadávané francúzskou políciou v rámci vyšetrovania ďanových podvodov, informovali agentúry AFP a Reuters. Razie v kanceláriách giganta sa údajne zúčastňuje až sto vyšetrovateľov a prebieha už od piatej ráno.

Google dlží podľa francúzskeho ministerstva financií na daniach Francúzsku až 1.6 miliardy eur, podľa správy vydanej do februári. 

Podľa oficiálneho vyjadrenia spoločnosti, „Google platí dane v súlade so zákonmi vo všetkých krajinách, kde podniká, vrátane Francúzska. Google plne spolupracuje s úradmi v Paríži, aby zodpovedal ich otázky.“

Francúzsko nie je jedinou krajinou kde má Google problémy kvôli daniam. Napríklad s britskou vládou sa spoločnosť ešte v janúari dohodla na doplatení dane vo výške 130 miliónov libier, po tom ako britské daňové úrady skontrolovali spoločnosti účtovníctvo.

Okrem Francúzska a Británie sa mnohé krajiny sťažujú na správanie sa najmä technologických gigantov, ktorí často presúvajú svoje zisky do krajín s nižšou daňovou záťažou, ako je napríklad Írsko, ktoré z toho výrazne profituje.

Mnohé krajiny, medzi nimi aj USA, sa snažia upraviť legislatívu aby zamedzili takýmto praktikám. Nedávno sa zase farmaceutický gigant Pfizer usiloval o merger s írskou firmou Allergan, čo by im pomohlo v presunutí ziskov do Írska kde je korporátna daň nižšia ako v USA. Na rýchlo prijatá legislatívna úprava ale mergeru zamedzila.

Ročný graf spoločnosti Alphabet Inc. po ktorú patrí Google:

Súvisiace články

Aktuálne správy