Libra voči euru stúpla na 3,5-mesačné maximum

Svetové devízové trhy - euro, dolár, britská libra, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Libra voči euru stúpla na 3,5-mesačné maximum“, rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 24. mája (SITA, Reuters) – Britská libra oproti euru v utorok posilnila na 3,5-mesačné maximum. Jej hodnotu zvýšila rastúca podpora pre stúpencov zotrvania Veľkej Británii v Európskej únii. Prieskum totiž ukázal, že mesiac pred referendom o členstve krajiny v únii tábor priaznivcov zotrvania v EÚ je výrazne pred táborom stúpencov odchodu. Libra stúpla na úroveň 0,7643 GBP/EUR a oproti doláru posilnila o 0,9 % na 1,4625 USD/GBP.

Americký dolár sa oproti euru dostal na osemtýždňové maximum. Investori totiž na skoršie obdobie posunuli predpokladaný termín opätovného zvýšenia úrokových sadzieb americkým Federálnym rezervným systémom (Fed). Dolár voči spoločnej európskej mene vzrástol o 0,4 % na 1,11686 USD/EUR.

Maďarský forint v utorok oproti spoločnej európskej mene posilnil, pričom sa mu darilo viac ako ostatným menám regiónu. Maďarskú menu podporilo to, že centrálna banka krajiny ukončila cyklus znižovania úrokov. Do 15:36 SELČ forint vzrástol o 0,42 % na 315,650 HUF/EUR, česká koruna stúpla o 0,02 % na 27,025 CZK/EUR a poľský zlotý si prilepšil o 0,01 % na 4,4380 PLN/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy