Dôvera v českú ekonomiku sa v máji zlepšila

Celková dôvera v českú ekonomiku sa v máji mierne zvýšila. Súhrnný indikátor dôvery sa v porovnaní s aprílom zvýšil o 0,4 bodu na hodnotu 96 bodov. Ukazovateľ dôvery podnikateľov sa medzimesačne zvýšil o 0,5 bodu na hodnotu 94,3 bodu. Indikátor dôvery spotrebiteľov sa medzimesačne nezmenil a zostal na úrovni 104,3 bodu. Informoval o tom v utorok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.
Index dôvery podnikateľov v českom priemysle v máji oproti aprílu stúpol o 0,9 bodu na 95,6 bodu. Hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie sa nezmenilo, ale respondenti očakávajú v najbližších troch mesiacoch zvýšenie tempa rastu výroby. Celková dôvera v české stavebníctvo medzimesačne klesla o 4,1 bodu na 76,6 bodu. Hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie sa nezmenilo, ale respondenti predpokladajú v najbližších troch mesiacoch pokles tempa stavebnej činnosti.

Ukazovateľ dôvery v českom obchode v máji oslabil o 0,5 bodu na 98,5 bodu, pretože sa zhoršili očakávania na najbližšie tri mesiace. V českom odvetví služieb vrátane bankového sektora však index dôvery podnikateľov oproti aprílu stúpol o 0,7 bodu na 94,4 bodu, keďže očakávajú vyšší dopyt v nadchádzajúcich troch mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy