Dôvera v ekonomiku Nemecka aj celej eurozóny v máji klesla

Dôvera investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku v máji prekvapujúco klesla, prvýkrát za tri mesiace, a znížila sa aj dôvera v ekonomiku celej eurozóny. Dôvodom je neistota, ktorú vyvoláva hrozba odchodu Británie z Európskej únie. Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW), ktoré zverejnila agentúra Bloomberg.
V každom prípade pokles dôvery v najväčšiu európsku ekonomiku je ďalším ukazovateľom, ktorý signalizuje, že nemecké hospodárstvo, ktoré v 1. kvartáli nabralo tempo, zrejme v tomto štvrťroku spomalí.
Podľa prieskumu ZEW kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, sa v máji 2016 znížil na 6,4 bodu z aprílových 11,2 bodu. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg pritom odhadovali, že stúpne na 12 bodov.
Nemecká ekonomika v 1. kvartáli zrýchlila a dosiahla najväčšie tempo rastu za dva roky, vďaka domácej spotrebe a oživeniu investícií. Centrálna banka Bundesbank však už upozornila, že v tomto štvrťroku sa expanzia nemeckého hospodárstva spomalí.
Ale aktuálna situácia v nemeckej ekonomike je stále priaznivá. Naznačuje to vývoj ďalšieho ukazovateľa – indexu súčasnej ekonomickej situácie v Nemecku, ktorý sa v máji zvýšil na 53,1 bodu z aprílových 47,7 bodu, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že vzrastie na 48,9 bodu.
ZEW dnes zverejnil aj výsledky prieskumu pre celú eurozónu, ktoré ukázali, že index dôvery v jej ekonomiku v máji klesol na 16,8 z 21,5 bodu v apríli.

Súvisiace články

Aktuálne správy