Nemecká obchodná komora zlepšila prognózu rastu ekonomiky

Hospodárstvo krajiny za celý tento rok podľa priemyselnej a obchodnej komory vzrastie o 1,5 %, predošlá predikcia rátala s posilnením o 1,3 %.

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) zlepšila svoju prognózu rastu najväčšej európskej ekonomiky v tomto roku. Jej nová predikcia ráta s posilneným hrubého domáceho produktu (HDP) Nemecka za celý rok 2016 o 1,5 %. Doteraz komora prognózovala tohtoročný rast na úrovni 1,3 %. Prieskum DIHK medzi viac ako 24 tis. firmami ukázal, že manažéri posudzujú situáciu podnikania počas tohtoročnej jari ako utlmenú, ale celkové podnikateľské očakávania sa zlepšujú.
„Tohtoročný ekonomický rast bude poháňať stavebníctvo a spotreba,“ povedal v utorok riaditeľ DIHK Martin Wansleben. Dodal, že dôležitým faktorom je zvýšenie vládnych výdavkov na migrantov. Zároveň poukázal na nízke ceny ropy a nízke náklady na požičiavanie ako na pozitívne faktory pre firmy.

Silná súkromná spotreba a vyššie investície do výstavby boli aj v prvom kvartáli motorom rastu nemeckého HDP, ktorý za január až marec posilnil o 0,7 %. Informoval o tom v utorok nemecký štatistický úrad, ktorý tak potvrdil svoj predbežný odhad. Výdavky spotrebiteľov a investície do stavieb prispeli k rastu HDP zhodne po 0,2 percentuálneho bodu. Štátne výdavky a investície firiem do zariadení a závodov pridali rastu ekonomiky zhodne po 0,1 percentuálneho bodu. Zahraničný obchod však rastu hospodárstva 0,1 percentuálneho bodu ubral.

Súvisiace články

Aktuálne správy