Veľkých víťazov z obchodu Bayer – Monsanto hľadajte na Wall Street

, bussinesinsider Foto: SITA/AP;TASR/AP

Nemecký farmaceutický gigant Bayer urobil ponuka na prevzatie Monsanta vo výške o 62 miliárd dolárov. Ak by sa obchod zrealizoval, päť bánk by si vďaka nemu dokázalo pripísať takmer 400 miliónov dolárov.

Morgan Stanley, Ducera Partners, Credit Suisse, Bank of America Merrill Lynch a Rothschild. To sú mená zo zoznamu bánk,  ktoré by dokázali najviac ťažiť z dohody, z ktorej by vzišla najväčšia farmafirma na svete.

Morgan Stanley a butiková banka Ducera ponúkajú koznultácie Monsantu, očakáva sa, že si rozdelia 100 -110 miliónov dolárov z poradenských poplatkov, myslí si konzultantská spoločnosť Freeman & Co.

Credit Suisse, Bank of America, a Rothschild naopak si za svoje poradenské služby účtujú od Bayeru, podľa očakávania by si vďaka poplatkom mohli rozdeliť 70 -80 miliónov dolárov. Väčšinu z tejto sumy si s najväčšou pravdepodobnosťou rozdelia dve najväčšie a najziskovejšie svetové nadnárodné investičné banky.

Podľa konzultantov z Freeman & Co by poplatky mohli dosiahnuť až 0,3 – 0,5 % z úverového kapitálu. Za predpokladu, že 75 % z 62 miliardovej ponuky bude financovaných dlhom, poplatky by sa mohli vyšplhať až na 200 miliónov dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy