Francúzskym podnikateľom sa v máji nečakane zhoršila nálada

Francúzskym podnikateľom sa v máji nečakane zhoršila nálada a ich dôvera v druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny klesla. Dôvodom je výrazné zníženie dopytu po francúzskom exporte. Vyplýva to z prieskumu štatistického úradu Insee, ktorý zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa výsledkov prieskumu sa index podnikateľského sentimentu vo Francúzsku v máji znížil na 104 bodov z revidovaných 105 bodov v apríli. Analytici pritom odhadovali, že bude stagnovať na pôvodnej aprílovej úrovni 104 bodov, ktorú dosiahol pri rýchlom odhade.
Prieskum tiež odhalil, že podnikatelia sú menej optimistickí najmä čo sa týka zahraničných objednávok, zvlášť dopytu po ich produktoch v zámorí, mimo európskeho trhu.
Francúzska ekonomika pritom v 1. kvartáli zrýchlila. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa v prvých troch mesiacoch roka zvýšil o 0,5 % oproti predchádzajúcemu štvrťroku, keď medzikvartálne vzrástol o 0,3 %. Podpísali sa pod to spotreba francúzskych domácností, ktorá v sledovanom období stúpla o 1,2 %, a investície. Tie sa zvýšili o 1,6 %, čo bol ich najväčší nárast za tri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy