Ako ušetriť: 20 tipov, aby ste neprejedli celú výplatu

, goodfinancialcents.com Foto: thinkstock

V časoch priťahovania si opasku už niet veľa možností, na čom ušetriť. Väčšinou sa preto orientujeme na jedlo, kde najčastejšie ustupujeme od značiek a kvality. Pritom by stačilo len trocha plánovania.

1. Naplánujte si, čo budete jesť
Rozplánujte si jedálny lístok. Prestaňte si objednávať pizzu, začnite večerať doma a spotrebujete to, čo máte nakúpené v chladničke.

2. Spíšte si nákupný zoznam a držte sa ho
Ak presne naplánujete, čo budete jesť, môžete sa pustiť do nákupného zoznamu. Niektorí idú dokonca tak ďaleko, že zľavnené položky využijú hneď v niekoľkých chodoch. Nechoďte nakupovať hladní a striktne sa držte zoznamu. Nedostali sa naň maškrty? Tak ich jednoducho nekúpite!

3. Sledujte zľavy
Sledujte letáky supermarketov. Niektoré položky sú extrémne lacné, supermarkety sa spoliehajú na to, že nakúpite aj ďalšie položky, na ktorých majú vyššie marže. Nakupujte akčný tovar a nefixujte sa na jeden reťazec. Nakupovanie bude síce dlhšie trvať, ale vaším cieľom je ušetriť.

4. Preorientujte sa na neznačkové produkty
Budete prekvapení, ale až na výnimky sú značkové a neznačkové výrobky porovnateľné. Väčšinu vecí kupujeme zo zvyku, ale zmena je život. A v tomto prípade znamená aj peniaze navyše.

5. Pozor na jednotkové náklady
Kupujete balenia po viacerých kusoch s presvedčením, že ušetríte? Nemusí to byť pravidlo. Dajte si pozor na cenu za jednotku tovaru. Starostlivo preskúmajte cenovku alebo jednoducho vytiahnite kalkulačku.

6. Nakupujte vo veľkom do zásoby, ale opatrne
Kúpili ste balenie 20 sušienok, pretože to bolo výhodné? Pozor, aby ste nezvýšili ich spotrebu. Veľké zásoby môžu byť lákavé. Preto vo veľkom nakupujte len to, pri čom zvýšená spotreba nehrozí, napríklad toaletné potreby.

7. Pozor na dátum spotreby
Dátum spotreby sledujte najmä u mliečnych výrobkov. Rovnako tak skontrolujte plato vajec, aby ste si domov neodniesli pokazené vajíčka. Tiež nie je na škodu uistiť sa, že všetky poháre a tégliky dobre tesnia.

8. Nakupovanie urýchlite
Vymerajte si na nákup určitý čas, najlepšie si hneď potom naplánujte nejakú inú schôdzku či ďalšiu úlohu. Nezostane vám čas na potulovanie sa medzi regálmi a budete sa držať nákupného zoznamu.

9. Staňte sa členmi vernostného programu
V čase smartfónov a rôznych aplikácií sa nemáte na čo vyhovárať, kartičky vám nebudú zaberať miesto a nikdy si ich nezabudnete doma.

10. Noste si vlastné tašky
Ušetríte peniaze aj životné prostredie.

11. Raz za dva mesiace nákup vynechajte
Môžeme tomu hovoriť dojedanie zvyškov. Všetci máme v chladničke, mrazničke alebo v špajze nejaké zásoby. Väčšinou na ne zabudneme, takže potom končia v odpadkoch. Raz za dva mesiace nenakupujte, zapojte kreativitu a varte z toho, čo máte doma.

12. Naučte sa využívať zvyšky
Viac-menej to súvisí s predchádzajúcim bodom, keď si zostavujete jedálny lístok, pridajte niekoľko receptov, ktoré vám pomôžu využiť zvyšné ingrediencie. Z vajíčok a zvyšnej zeleniny môžete pripraviť napríklad quiche alebo lečo.

13. Pripravte si obed do práce deň vopred
Urobte si na večeru o niečo väčšiu porciu a zvyšok jedla si vezmite ďalší deň do práce. Čo si budeme hovoriť, niekedy zvyšky končia hlboko v chladničke, úspešne ich ignorujeme, aby sme ich nakoniec hodili do koša.

14. Pripravte sa na večery, kedy sa vám nebude chcieť variť
Napríklad pri príprave lasagní si jednu alebo dve porcie zamrazte. Až sa vám nebude chcieť tráviť večer pri sporáku, ako by ste jedlo našli.

15. Kúpte si pomalý hrniec
Pomalý hrniec pochádza z USA a tamojším gazdinkám šetrí čas už niekoľko rokov. Funguje na princípe veľmi pomalého varenia. Stačí nakrájať suroviny, zamiešať a prikryť, ďalej sa už o ne nemusíte zaujímať. Chutné, zdravé a lacné jedlo zaručené.

16. Vynechajte mäso (aspoň občas)
Mäso býva najdrahšou položkou nášho jedálnička. Odľahčite raz za čas svoj žalúdok a prospeje to aj vášmu rozpočtu.

17. Pite vodu
Zabudnite na sladené limonády, neprospievajú vášmu zdraviu ani rozpočtu.

18. Jedzte sezónne potraviny z okolia
Zvykli sme si, že všetko ovocie i zeleninu zoženieme, kedykoľvek sa nám zachce. Ale prečo jesť v zime predražené jahody, ktoré bývajú bez chuti? Orientujte sa na sezónne výrobky a nakupujte to, čo rastie v okolí. Nemusíte hneď vyrážať na farmárske trhy, niekedy sa stačí popýtať príbuzných či známych, ktorí vám "dohodia" to, čo vám chýba, napríklad darujú jablká zo záhradky.

19. Aj v reštaurácii sa dá ušetriť
Nemáte veľký hlad? Dajte si namiesto hlavného chodu predjedlo, prípadne si objednajte pol porciu, alebo si jednu porciu rozdeľte.

20. Cica nežer!
Zabudnite na diéty a výživových poradcov, začnite tým, že budete jesť menšie porcie.

Súvisiace články

Aktuálne správy