Predstavitelia Fedu signalizujú skoré zvyšovanie sadzieb v USA

Viacerí poprední predstavitelia americkej centrálnej banky (Fed) signalizovali skoré zvyšovanie úrokových sadzieb v USA. Informovala o tom agentúra Reuters.
Šéf sanfranciského Fedu John Williams dnes vyhlásil, že Fed tento rok ešte dva- alebo trikrát sprísni menovú politiku. Ekonomika USA by mala podľa aktuálnych prognóz pokračovať vo vysokom raste. Fed navyše počíta s ďalším poklesom nezamestnanosti. Už teraz je ponuka pracovnej sily relatívne obmedzená, uviedol šéf St. Louiského Fedu James Bullard. To znamená podporu pre infláciu.
Na trhu sa špekuluje, že by Fed mohol zvýšiť úrokové sadzby už v júni. Tieto očakávania vyvolal fakt, že členovia menového výboru (FOMC) o tejto možnosti diskutovali už na aprílovom zasadnutí. Nárast pravdepodobnosti skorého zvýšenia sadzieb v USA stlačil dnes kurz eura voči doláru až na 1,1187 USD/EUR.
Šéf bostonského Fedu Eric Rosengren povedal v rozhovore pre britský denník Financial Times, že podmienky pre ďalšie sprísnenie menovej politiky sú v podstate splnené.
Fed zvýšil v decembri úrokové sadzby prvýkrát po takmer 10 rokoch. Odvtedy sa kľúčový úrok nachádza v pásme 0,25 % až 0,50 %. K ďalšiemu nárastu sadzieb zatiaľ neprišlo z dôvodu slabého vývoja v globálnej ekonomike.

Súvisiace články

Aktuálne správy