Kurz eura klesol pod 1,12 USD/EUR

Slabé údaje z eurozóny mali dnes negatívny vplyv na kurz spoločnej európskej meny. Informovala o tom agentúra DPA.
Kurz eura popoludní klesol pod hranicu 1,12 USD/EUR na dnešné minimum 1,1188. Spoločná mena neskôr vymazala časť strát a jej kurz sa neskoro popoludní pohybuje okolo 1,12 USD/EUR, čo je o pol centu menej než ráno.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1215 (v piatok: 1,1219) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8917 (0,8914) USD/EUR.
Rozhodujúcim dnešným impulzom bolo zverejnenie údajov z ekonomiky eurozóny. Nálada nákupných manažérov sa v máji prekvapivo mierne znížila. Podľa expertov dôvodom poklesu pozorne sledovaného indikátora je zhoršenie v južných krajinách eurozóny, ktoré si nedokázali udržať vysoké tempo rastu z 1. kvartála.
Vo všeobecnosti údaje signalizujú pokračovanie mierneho rastu ekonomiky eurozóny. „Politické riziká v Európskej únii firmy aktuálne nepovažujú za znepokojujúce,“ komentoval vývoj expert Dekabank Christian Melzer. Pritom napätie v Grécku, nadchádzajúce voľby v Španielsku a referendum o vystúpení Británie z Európskej únie majú potenciál vyvolať veľké turbulencie, varoval Melzer.

Súvisiace články

Aktuálne správy