Zakážu predávať Fiaty v Nemecku? Akcie automobilky po správe oslabujú

, ČTK Foto: TASR/AP

Cena akcií taliansko-americkej automobilovej skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA) sa dnes prepadli o viac ako päť percent. Investori tak reagovali na víkendovú správu nemeckého denníka Bild, podľa ktorej by firme mohol hroziť zákaz predaja áut v Nemecku, ak by naďalej nebrala ohľad na pravidlá týkajúce sa automobilových emisií.

Vyšetrovanie nemeckého úradu pre motorové vozidlá KBA podľa sobotňajšej správy denníka Bild prinieslo dôkazy, že niektoré modely automobilovej skupiny Fiat Chrysler Automobiles sú vybavené softvérom, ktorý po 22 minútach vypína systém pre znižovanie emisií. Oficiálne testy emisií pritom zvyčajne trvajú približne 20 minút.

V nedeľu potom Bild s odvolaním sa na zdroje z nemeckého ministerstva dopravy uviedol, že automobilka by v prípade najhoršieho scenára mohla čeliť hrozbe zákazu predaja svojich vozidiel v Nemecku. "Bez ohľadu na konečné výsledky vyšetrovania pochybujeme, že FCA by mohol čakať plošný zákaz predaja vozidiel v Nemecku, pretože Volkswagen smel pokračovať v predaji áut, hoci v niektorých jeho vozidlách boli odhalené zariadenia pre manipuláciu s testami emisií," uviedli podľa agentúry Reuters analytici zo spoločnosti UBS.

Cena akcií FCA dnes zostúpila až na 5,94 eura. Neskôr však akcie časť strát zmazali a predávali sa za 6,085 eura. Oproti piatku tak vykazovali pokles o 3,5 percenta.

Minulý týždeň sa zástupcovia FCA mali kvôli emisiám stretnúť s nemeckými úradmi, automobilka však schôdzku zrušila. Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt potom firmu podrobil ostrej kritike a obvinil ju z neochoty spolupracovať.

Spoločnosť FCA dnes zopakovala, že "všetky jej vozidlá sú v súlade s existujúcimi emisnými pravidlami". Podrobnejšie vyjadrenie k správam denníka Bild však hovorca firmy odmietol poskytnúť.

Automobilové emisie sa vlani dostali do centra pozornosti, keď nemecký koncern Volkswagen v septembri priznal, že do približne 11 miliónov naftových áut po celom svete nainštaloval softvér umožňujúci manipulovať s testami emisií oxidov dusíka

Súvisiace články

Aktuálne správy