Rast súkromnej aktivity v ekonomike eurozóny sa spomalil

Zložený index nákupných manažérov (PMI) podľa predbežných údajov v máji klesol na 52,9 bodu z aprílovej úrovne 53 bodov

Tempo rastu aktivity súkromného sektora eurozóny v máji oslabilo. Vyplýva to z prieskumu agentúry Markit, ktorého výsledky zverejnila v pondelok. Zložený index nákupných manažérov (PMI), zahŕňajúci sektory služieb aj priemyslu, podľa predbežných údajov klesol na 52,9 bodu z aprílovej úrovne 53 bodov. Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Reuters, predpovedali, že index posilní na hodnotu 53,2 bodu.
„Ide o obraz, ktorý je celkovo sklamaním. Existujú určité oblasti rastu, ale výrobcovia v celom regióne majú ťažkosti,“ povedal Chris Williamson, hlavný ekonóm agentúry Markit. Celkový index bol nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast súkromnej ekonomickej aktivity od jej poklesu. Index cien výrobcov však bol pod touto hranicou, a to na úrovni 49 bodov, hoci išlo o mierne zlepšenie oproti aprílovej hodnote 48,3 bodu.

PMI priemyselného sektora klesol na 51,5 bodu z aprílových 51,7 bodu a index produkcie oslabil na 52,4 bodu z úrovne 52,6 bodu. Index zamestnanosti v priemysle sa znížil na 51,4 bodu z minulomesačných 51,6 bodu. „Ide o letargiu a neexistujú nijaké reálne známky oživenia,“ poznamenal Williamson.

Súvisiace články

Aktuálne správy