Rast aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v máji nečakane spomalil

Tempo rastu aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v máji nečakane spomalilo a dosiahlo najnižšiu úroveň za 16 mesiacov. To signalizuje, že regiónu sa zrejme nepodarí udržať solídny hospodársky rast, ktorý dosiahol v 1. štvrťroku. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti Markit, ktorý dnes zverejnili agentúry Bloomberg a RTTNews.
Podľa rýchleho odhadu Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, sa po očistení od sezónnych vplyvov v máji nečakane znížil na 52,9 bodu z 53 bodov v apríli. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg pritom odhadovali, že PMI v máji stúpne na 53,2 bodu.
Hodnota indexu sa však udržala nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu. PMI súkromného sektora eurozóny sa pohybuje nad touto hranicou od júla 2013.
Prieskum tiež ukázal, že PMI dominantného sektora služieb, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, v máji stagnoval na úrovni 53,1 bodu, ale PMI výrobného sektora klesol na 52,4 z 52,6 bodu v apríli.
Podľa Chrisa Williamsona, hlavného ekonóma Markit, pokles kombinovaného PMI naznačuje, že ekonomika eurozóny si zrejme neudrží solídne tempo rastu, ktoré dosiahla v 1. kvartáli. A vzhľadom na výsledky májového prieskumu Markit odhaduje, že sa hrubý domáci produkt (HDP) regiónu, ktorý platí eurom, v 2. štvrťroku zvýši len o 0,3 % oproti prvým trom mesiacom roka, keď medzikvartálne vzrástol o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy