Odchod Británie z EÚ by mohol znížiť ceny domov takmer o pätinu

Prípadné hlasovanie Britov za odchod krajiny z Európskej únie spôsobí "okamžitý ekonomický šok", ktorý by sa mohol odraziť na hodnote nehnuteľností.

Prípadné hlasovanie Britov za odchod krajiny z Európskej únie spôsobí „okamžitý ekonomický šok“, ktorý by sa mohol odraziť na hodnote nehnuteľností. Uviedol to pre BBC britský minister financií George Osborne.
V prípade, že sa Briti rozhodnú pre brexit, je možné, že do konca roka 2018 bude hodnota nehnuteľností takmer o pätinu nižšia, než v prípade, keď by obyvatelia Británie hlasovali za zotrvanie v Európskej únii, tvrdí minister. Ako však povedal bývalý minister obchodu Vince Cable, pokles cien bude iba výhodný, keďže zlepší dostupnosť bývania.
V analýze ministerstva financií, ktorú ministerstvo predstaví na budúci týždeň, sa odhaduje, že dva roky po hlasovaní v prospech brexitu, budú ceny nehnuteľností v Británii o 10 % až 18 % nižšie než v situácii, keď by Briti hlasovali za zotrvanie v EÚ.
„Ak sa rozhodneme Európsku úniu opustiť, rýchlo dôjde k ekonomickému šoku,“ povedal Osborne. Postupne sa zhorší finančná situácia obyvateľov, čo sa odrazí aj na hodnote nehnuteľností. Sťaží sa aj situácia záujemcov o domy a byty, ktorým sa zhorší dostupnosť hypotekárnych úverov.

Súvisiace články

Aktuálne správy