Ratingová agentúra Fitch zvýšila rating Maďarska do investičného pásma

Ratingová agentúra Fitch Ratings zvýšila rating Maďarska o jeden stupeň, čím ho opäť vrátila do investičného pásma. Ako dôvod uviedla okrem iného vysoký prebytok bežného účtu platobnej bilancie a postupný pokles štátneho dlhu. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Fitch zvýšila rating dlhodobých záväzkov Maďarska v zahraničnej mene z hodnoty BB+ na BBB- so stabilným výhľadom. To znamená, že rating Maďarska sa opäť dostal na investičný stupeň. V súčasnosti je tak rating krajiny na úrovni ratingu Ruska, Bulharska či Rumunska.
Štátny dlh by sa podľa Fitch mal do budúceho roka znížiť na 73,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) zo 75,3 % HDP ku koncu minulého roka. V ďalších rokoch by mal pokračovať v miernom poklese. Svoje maximum zaznamenal v roku 2011, keď dosiahol 80,8 % HDP.
Maďarský minister hospodárstva Mihály Varga v tejto súvislosti uviedol, že teraz predpokladá zvýšenie ratingu Maďarska aj zo strany ďalších dvoch svetových agentúr. „Očakávame, že po zvýšení ratingu zo strany agentúry Fitch podobné pozitívne rozhodnutia urobia aj ďalšie dve hlavné ratingové agentúry,“ povedal Varga. Moody’s aj Standard & Poor’s zatiaľ držia rating Maďarska jeden stupeň pod investičným pásmom.

Súvisiace články

Aktuálne správy