Rusko splatilo Kuvajtu dlh z obdobia ZSSR za vyše 1,7 miliardy USD

Rusko splatilo Kuvajtu dlh z obdobia Sovietskeho zväzu vo výške viac než 1,7 miliardy USD. Oznámilo to koncom tohto týždňa ruské ministerstvo financií. Informoval o tom spravodajský portál Sputnik a denník Israel Today.
Podľa ministerstva vyplatila Moskva Kuvajtu celkový dlh Sovietskeho zväzu v hodnote 1,72 miliardy USD (1,53 miliardy eur), z čoho samotný dlh predstavoval 1,1 miliardy USD a 620 miliónov USD boli úroky. ZSSR si od Kuvajtu zobral pôžičku v roku 1991, aby v čase vtedajšej krízy mohol splácať finančné záväzky a zároveň zabezpečiť dovoz najnutnejších produktov.
Následne v roku 2006 už Rusko ako nástupnícky štát ZSSR, ktorý na seba prevzal záväzky z obdobia Sovietskeho zväzu, podpísalo s Kuvajtom dohodu o urovnaní sovietskych dlhov. Základný dlh za 1,1 miliardy USD splatila Moskva v hotovosti a hodnotu úrokov v podobe dodávok produktov z oblasti moderných technológií. Ako ruské ministerstvo financií dodalo, dlh z obdobia Sovietskeho zväzu nemá ešte vyrovnaný voči Južnej Kórei, Macedónsku a Bosne a Hercegovine.

Súvisiace články

Aktuálne správy