Krajiny G7 vidia rast globálnej ekonomiky optimistickejšie

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble na to upozornil že svetové ekonomické prostredie je v lepšom stave ako sme sa obávali pred niekoľkými mesiacmi

Krajiny zoskupenia G7 sú optimistickejšie, pokiaľ ide o vyhliadky rastu globálnej ekonomiky, než boli predtým. V piatok to vyhlásil nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. „Zhodli sme sa na tom, že svetové ekonomické prostredie je v lepšom stave, ako sme sa obávali pred niekoľkými mesiacmi,“ povedal Schäuble.

Jeho stanovisko prichádza po prvom kole rokovaní na stretnutí ministrov financií G7 v japonskom meste Sendai. Zároveň podľa jeho slov má Nemecko čoraz väčší priestor na rozpočtové manévre a minister je naklonený využívaniu tohto priestoru v ďalšom legislatívnom období.

MMF v apríli zhoršil prognózu rastu globálnej ekonomiky, ktorá podľa neho v tomto roku posilní o 3,2 %. Predošlá predikcia rátala s jej rastom o 3,4 %. MMF zhoršil prognózu rastu ekonomiky eurozóny a predpokladá, že inflácia v 19-člennej menovej únii bude posilňovať iba veľmi pomaly. Výhľad svetovej ekonomiky predpokladá, že hospodárstvo eurozóny sa v tomto roku zväčší o 1,5 % a v budúcom roku o 1,6 %. V januári fond predpovedal, že ekonomický rast eurozóny bude v tomto aj budúcom roku na úrovni 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy