Umelci budú naďalej platiť dvojpercentný odvod

Národná rada neschválila ani ďalších päť návrhov zo 40-bodového balíka, ktorým chce SaS zjednodušiť podnikateľské prostredie a zlepšiť život občanov

Umelci budú naďalej platiť dvojpercentný odvod zo svojich príjmov. Parlament v piatok neschválil novelu zákona o umeleckých fondoch, ktorou poslanci za SaS a OĽaNO-NOVA navrhovali zrušiť povinný dvojpercentný odvod umelcov. Národná rada neschválila ani ďalších päť návrhov zo 40-bodového balíka, ktorým chce SaS zjednodušiť podnikateľské prostredie a zlepšiť život občanov.

 

Podporu poslancov nenašla novela zákona o správe daní, ktorou chceli liberáli a obyčajní ľudia predĺžiť daňovému subjektu lehotu na predloženie dokumentácie vyžiadanej správcom dane zo súčasných 15 dní na 30 dní. Zákonodarcovia zamietli aj novelu Trestného zákona, ktorá mala zaviesť obligatórne ukladanie trestu zákazu činnosti týkajúceho sa zákazu podnikania a výkonu funkcie člena príslušného štatutárneho, vedúceho alebo prokuristu, ak boli právoplatne odsúdení za ekonomický trestný čin alebo niektorý z trestných činov korupcie.

SaS a OĽaNO neuspeli ani s novelou zákona o súdoch, v ktorej presadzovali zverejnenie registra diskvalifikácií na webe. Register diskvalifikovaných osôb, ktorý na Slovensku funguje od začiatku roka 2016, obsahuje informácie o osobách, ktorým súd zakázal výkon funkcie štatutárneho orgánu, člena dozornej rady, vedúceho organizačnej zložky, prokuristu v obchodných spoločnostiach alebo družstvách. Tento krok opoziční poslanci označujú za významný posun v procese skvalitnenia podnikateľského prostredia. Register funguje ako neverejný. „Pridanú hodnotu registra diskvalifikácií však významne znižuje skutočnosť, že parlamentná väčšina v procese schvaľovania právnej úpravy registra diskvalifikácií zamietla pozmeňujúci návrh, aby údaje z registra diskvalifikácií boli dostupné na webe,“ vysvetľovali liberáli a obyčajní ľudia. Finančné nároky, ktorými na pôde Národnej rady SR pri prijímaní zákona v roku 2015 rezort spravodlivosti odôvodňoval neakceptovanie uvedeného pozmeňujúceho návrhu, nemôžu byť podľa názoru poslancov za SaS a OĽaNO argumentom na odmietnutie myšlienky zverejňovania registra diskvalifikácií na verejne dostupnom webovom sídle ústredného portálu verejnej správy.

Parlament neschválil ani novelu zákona o ochrane nefajčiarov a novelu zákona o verejnom obstarávaní.

Súvisiace články

Aktuálne správy