Šokujúci nový spôsob, ako dokážete mať svoje výdavky pod kontrolou

, qz Foto: thinkstock Video:Vimeo

Je to Pavlovov podmienený reflex pre internetový vek. V momente ak prekročíte svoj osobný rozpočet, náramok na ruke vám to dá nepríjemne pocítiť, elektrickým šokom. To je novinka od Intelligent Environments, britského predajcu softvéru pre banky ako HSBC a Bank of Ireland.

Firma vyvinula platformu s názvom INTERACT IoT, ktorá dokáže pripojiť platobné karty, či bankové účty k elektronickému náramku. Podľa toho ako si nastavíte limit výdavkov, vás pri rekročení náramok upozorní výraznou vibráciou, alebo dokonca elektrickým výbojom 340 voltov.

O niečo menej bolestivé, ale dostatočne účinné je aj využitie platformy na prepojenie bankového účtu s termostatom kúrenia. Ak prekročíte limit, termostat nastaví teplotu, ktoré ste zadali. Týmto spôsobom sa dá ušetriť na kúrení, výrobca to prerátal na britskú domácnosť podľa údajov Energy Saving Trust, pri znížení o 3° C hovorí o ročnej úspore 255 libier.

Bohužiaľ, nehospodárnosť sa zatiaľ elektrošokmi z náramku liečiť nedá, a hoci platformu už majú banky k dispozícii, zatiaľ žiadna neprejavila záujem posunúť ju ďalej svojim klientom.

Súvisiace články

Aktuálne správy