Produkcia ropy a plynu v Nórsku v apríli vzrástla a prekonala odhady

Produkcia ropy a plynu v Nórsku naďalej prekračuje jeho vlastné odhady vďaka investíciám do tohto odvetvia ešte pred poklesom cien ropy. A tiež vďaka efektívnejším technológiám. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Objem predaného plynu z ložísk tejto škandinávskej krajiny sa v apríli zvýšil medziročne o 35 % na 10,5 miliardy kubických metrov (m3), čo je o 9 % viac, ako Nórske ropné riaditeľstvo (NPD) očakávalo. Produkcia ropy v sledovanom mesiaci stúpla o 3 % na 1,625 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne.
Produkcia oboch surovín od januára 2016 medziročne stúpa a viac, ako škandinávska krajina predpovedala.
Pokračuje tak vlaňajší trend aj napriek tomu, že Nórsko už obmedzilo nové investície. Prispeli k tomu vyspelejšie technológie, ktoré umožňujú nórskym firmám vyťažiť viac ropy z vrtov. Nórsko však profituje aj vďaka investíciám do ropného priemyslu ešte pred tým, ako ceny komodity začali v 2. polovici 2014 klesať. Súčasné zníženie investícií do nových ložísk tak zatiaľ jeho produkciu neovplyvnilo.
Nórsko je po Rusku najväčším dodávateľom plynu do Európy. Vlani pritom dosiahlo nový rekord, keď vyťažilo 117,2 miliardy m3 plynu. Zástupcovia z tohto odvetvia priemyslu odhadujú, že podobnú úroveň produkcie dosiahnu aj vo zvyšných štyroch rokoch do konca tejto dekády.

Súvisiace články

Aktuálne správy