Spotrebiteľská atmosféra v apríli bez výraznejších zmien

Index spotrebiteľskej dôvery sa v apríli medzimesačne zlepšil o 0,6 bodu na záporných 9,7 bodu.

Nálada spotrebiteľov na Slovensku sa v apríli výraznejšie nezmenila. Index spotrebiteľskej dôvery podľa spotrebiteľského barometra Štatistického úradu SR (ŠÚ) dosiahol v štvrtom mesiaci záporných 9,7 bodu, kým v marci predstavoval mínus 10,3 bodu. Podobne sa spotrebiteľská atmosféra zásadnejšie nezmenila ani v porovnaní s vlaňajším aprílom, kedy index dosiahol mínus 8,4 bodu.

V tohtoročnom apríli sa oproti marcu zlepšovali najmä vyhliadky spotrebiteľov na očakávané úspory v domácnostiach, kde sa hodnotenie zlepšilo oproti marcu o vyše 5 bodov. Miernejšie sa zlepšili sa aj očakávania týkajúce sa plánov domácností na veľké nákupy a podmienok sporenia. Taktiež sa zlepšilo hodnotenie doterajšej a očakávanej finančnej situácie domácností. Naopak, určité zhoršenie v porovnaní s marcom zaznamenali štatistici pri očakávanej hospodárskej situácii, doterajšej a očakávanej inflácii či očakávanej nezamestnanosti.

V medziročnom porovnaní sa zlepšili najmä vyhliadky na plány domácností na veľké nákupy a podmienky sporenia, taktiež bolo lepšie hodnotenie očakávanej nezamestnanosti. Naopak, oproti vlaňajšiemu aprílu sa zhoršil pohľad spotrebiteľov na doterajšiu a očakávanú hospodársku situáciu, miernejšie tiež na očakávanú finančnú situáciu domácnosti, doterajšiu a očakávanú infláciu či na podmienky na veľké nákupy.

V apríli pritom štatistici zisťovali aj vývoj pri štvrťročne hodnotených indikátoroch. Podľa aktuálnych výsledkov sa pritom v medziročnom porovnaní podmienky na kúpu auta či stavebné úpravy bývania zhoršili. Miernejšie zhoršenie evidovali štatistici aj pri vyhliadkach spotrebiteľov na stavbu domu, chaty či chalupy.

Podľa údajov Európskej komisie v rebríčku 27 štátov usporiadaných podľa klesajúceho indexu spotrebiteľskej dôvery sa pritom Slovensko s hodnotou po sezónnom očistení na záporných 8,9 bodu umiestnilo na 17. priečke. V apríli 2016 bola úroveň pesimizmu na Slovensku o 2,1 bodu vyššia ako v priemere za Európsku úniu, kde dosiahla hodnotu mínus 6,8 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy