Trhy v červenom vďaka Fedu

Štvrtok bol na makroekonomické dáta relatívne bohatý. V Austrálii boli zverejnené relatívne neuspokojivé dáta z trhu práce. Nezamestnanosť síce stagnovala na 5.7% aj keď očakávaný bol rast na 5.8%, no miera participácie nečakane klesla na 64.8% z 64.9%, keď analytici očakávali stagnáciu.

Počet novo zamestnaných dosiahol 10.8 tisíc, očakávania boli na úrovni 12 tisíc a minulé číslo bolo revidované na 25.7 tisíc z 26.1 tisíc.

Vo Veľkej Británii boli zverejnené čísla maloobchodných tržieb, ktoré rástli na medzimesačnej báze o 1.3%, po minulo mesačnom prepade o 0.5%, revidovanom nahor z pôvodne reportovaného prepadu o 1.3% a pri očakávaniach na úrovni 0.7%. Na ročnej báze si maloobchodné tržby polepšili o 4.3%, pri očakávaniach 2.5% a minulo mesačnom raste 3%, revidovanom nahor z 2.7%. Libra si polepšila počas dňa najmä vďaka prieskumom verejnej mienky, ktoré ukázali ďalší pokles pre podporovateľov Brexitu, no aj pozitívne maloobchodné dáta ju posilnili.

 

Európska Centrálna Banka zverejnila svoje meeting accounts z minulého stretnutia, ktoré ukázali, že ECB sa obáva poklesom v inflačných očakávaniach, keď inflácia nerastie ani napriek nárastu ceny ropy. Na druhej strane je banka jemne optimistická a tvrdí, že efekty masívneho monetárneho stimulu sa už ukazujú na európskej ekonomike v pozitívnom svetle. Problémom je nedostatok ochoty národných parlamentov prijať štrukturálne reformy, ktoré by pomohli v ekonomickom ozdravení krajín a spravili by ich menej zraniteľné v prípade budúcich ekonomických šokov. Európske akciové indexy končili deň výrazne v strate, DAX -1.48%, CAC 40 -0.85%, FTSE 100 -1.82%, Euro Stoxx -1.26%.

Obchodovanie v USA bolo zasiahnuté stredajšími Federal Open Market Committee Minutes, ktoré ukázali, že americká centrálna banka je ochotná zdvihnúť úrokové miery už v Júni, čo posilnilo dolár a oslabilo akcie. Z makroekonomických dát sme sa dozvedeli počet nových žiadostí o dávky v nezamestnanosti, ktoré dosiahli 278 tisíc, menej ako minulo mesačné číslo na úrovni 294 tisíc, no viac ako očakávania na úrovni 275 tisíc. Americké indexy končili deň taktiež v stratách, Dow Jones  -0.49%, SPX -0.35%, NASDAQ -0.5%.

Súvisiace články

Aktuálne správy