Optimista Schäuble: Už nebude žiadna ďalšia kríza v Grécku

Nebude žiadna ďalšia kríza v Grécku, ktoré sa snaží dosiahnuť uvoľnenie peňazí z tretieho záchranného balíka od medzinárodných veriteľov. Vyhlásil to dnes nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Som optimistom," povedal Schäuble a pripomenul, že nikto nechce novú krízu a verí, že ministri financií eurozóny dospejú v utorok 24. mája k dohode s Gréckom o reformách. To je podmienka na uvoľnenie ďalšej splátky z úveru.

Grécka vláda predložila v stredu (18.5.) parlamentu na schválenie návrh zákona o zvýšení daní a ďalších opatreniach, vrátane vytvorenia nového privatizačného fondu, aby mohli veritelia dokončiť revíziu plnenia podmienok záchranného programu a schváliť Grécku ďalšiu splátku.

Schválenie reforiem ešte pred schôdzou ministrov financií eurozóny, tzv. Euroskupiny, je kľúčové pre dokončenie revízie a odblokovanie peňazí, ktoré Grécko potrebuje, aby mohlo v júli uhradiť splátku z pôžičky od Medzinárodného menového fondu a dlhopisy, ktorým vyprší platnosť a ktoré nakúpila Európska centrálna banka.
Schäuble v tejto súvislosti uviedol, že nervozita a výkyvy na finančných trhoch sú väčšie, ako by sa vzhľadom na stav gréckej ekonomiky dalo očakávať.

Súvisiace články

Aktuálne správy