Ľudia nechcú žiť na vidieku, do roku 2030 budú dve tretiny populácie v mestách

, ČTK Foto: TASR/Martin Baumann

Dve tretiny ľudstva budú do roku 2030 žiť v mestách, mestská populácia rozvojových krajín sa zdvojnásobí a plocha miest sa strojnásobí. Vyplýva to z demografickej správy OSN. Za 15 rokov bude v mestách podľa správy sústredených 80 percent globálneho hrubého domáceho produktu.

Od poslednej podobnej správy vydanej v polovici 90. rokov sa najväčšia expanzia miest sústredila do rozvojových štátov. V roku 1995 bolo vo svete 22 miest s obyvateľstvom medzi piatimi a desiatimi miliónmi a 14 megapolisov s viac ako desiatimi miliónmi ľudí. Do minulého roka sa ich počet zdvojnásobil a väčšina z nich je v rozvojovom svete.

Obrie mestá ale nebudú tie, ktoré porastú najrýchlejšie, uvádza správa. Najrýchlejšie rastú menšie mestá s menej ako miliónom obyvateľov, v ktorých dnes žije 59 percent mestskej populácie. V Afrike je to dokonca 62 percent obyvateľov.

Štúdia bola vypracovaná pre októbrovú konferenciu OSN, ktorá sa zíde v ekvádorskom Quite. Podľa jej organizátorov, na ktorých sa odvoláva agentúra AP, by sa ľudstvo malo zamerať na urbanistiku a plánovanie rozvoja miest, na mestské služby a na zníženie rozdielu medzi chudobnými a bohatými obyvateľmi miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy