Prudké výkyvy počasia môžu poškodiť mobilný telefón

Aj mobilné telefóny, tablety či laptopy treba podľa odborníkov chrániť pred premenlivým jarným počasím.

Aj mobilné telefóny, tablety či laptopy treba podľa odborníkov chrániť pred premenlivým jarným počasím. Majiteľ bratislavského servisu Mobilnyservis.sk Richard Ďurka upozornil, že poškodenia mobilných zariadení spôsobené zmenami teplôt, slnečným žiarením či stykom s prachom sú druhými najčastejšími poruchami po mechanických.
„Pri zmenách počasia, ktoré sú sprevádzané prehánkami a vysokou vlhkosťou, dochádza totiž k poškodeniam nielen displejov, ale aj celých zariadení. Vlhkosť pomaly preniká do mobilu a zasahuje elektroobvody, ktoré pomaly korodujú. Telefón pritom ani nemusí prísť do priameho styku s vodou. Podobné následky má aj dlhodobé pôsobenie vodných pár na mobilný telefón,“ vysvetlil Ďurka.
Rovnako ak je telefón vystavený priamemu slnečnému žiareniu alebo vysokým teplotám, dochádza podľa neho k poškodeniu batérie a k výraznej strate jej kapacity. „Pri nízkych teplotách zvyknú mobilné telefóny zase zamŕzať, softvér pracuje pomaly a nesúvisle. Poškodenie však závisí od konkrétneho typu mobilu – koľko toho znesie alebo ako je odolný voči vode a vlhkosti,“ dodal Ďurka.
Zároveň poukázal na to, že pri mechanických poruchách najčastejšie škody spôsobuje okrem pádu zariadenia aj bežný zvyk najmä u mužov – nosenie mobilov vo vreckách nohavíc. Pri nosení telefónu v zadnom vrecku nohavíc alebo v prednom vrecku úzkych džínsov ho ľudia často pritlačia pri sedení a mechanicky poškodia displej alebo ohnú celé zariadenie. Nosenie mobilného telefónu vo vrecku môže znečistiť aj nabíjací otvor, čo ovplyvní nabíjanie telefónu, mikrofón alebo vstup pre slúchadlá.
V prípade nadmerného mechanického poškodenia alebo oxidácie spojov už zväčša nie je možné základnú dosku opraviť a dáta z telefónu sa už nedajú zachrániť. „Preto je dôležité zálohovať si pravidelne dáta napríklad do cloudových úložísk, kde sa zákazníkove dáta cez internet ukladajú na vzdialený server a po prihlásení sú zákazníkovi dostupné z akéhokoľvek zariadenia a miesta na svete,“ zdôraznil Ďurka.
Na ochranu telefónu a predĺženie jeho životnosti odborník odporúča nenosiť ho na miesta s nadmernou vlhkosťou, pri horúčavách ho nenechávať na palubnej doske áut. Zároveň radí používať len certifikované nabíjačky, nenosiť mobil vo vreckách nohavíc a dať si pozor na prácu so železnými pilinami v dielni. Varuje tiež pred neautorizovaným odblokovaním chráneného jadra operačného systému a batéria by sa podľa neho mala nabíjať ešte pred úplným vybitím.

Súvisiace články

Aktuálne správy