Grécka vláda predložila do parlamentu reformné opatrenia

Návrh zákona ráta so zvyšovaním daní, sprístupňuje predaj problémových úverov a zriaďuje nový privatizačný fond.

Grécka vláda predložila do parlamentu návrh zákona, ktorý počíta so zvyšovaním daní, sprístupňuje predaj problémových úverov a zriaďuje nový privatizačný fond. Zákon preložený v stredu večer zvyšuje hornú hranicu dane z pridanej hodnoty na 24 % z hodnoty 23 %. Návrh zákona tiež pridáva daň na pohonné hmoty a tabak. Tiež určuje proces, ktorý majú banky používať pri predaji portfólia problémových úverov. Parlament bude taktiež hlasovať o mechanizme, ktorý aktivuje automatické výdavkové škrty v prípade, že Grécko nedosiahne rozpočtové ciele. V roku 2018 by krajina mala dosahovať prebytok primárneho rozpočtu vo výške 3,5 % hrubého domáceho produktu.

 

Grécko čelí požiadavke, aby urobilo reformné kroky ešte predtým, ako sa 22. mája stretnú ministri financií krajín eurozóny (Eurogroup). Reformy sú dôležité pre ukončenie revízie záchranného programu. Úspešné ukončenie revízie by malo odomknúť nové záchranné úvery pre Grécko. Krajina pomoc potrebuje, aby v júli mohla splatiť záväzky voči Medzinárodnému menovému fondu, štátne nedoplatky a záväzky voči Európskej centrálnej banke. Podľa očakávaní by ministri financií mali otvoriť aj tému úľav od dlhu pre Grécko.

Grécky premiér Alexis Tsipras má v tristočlennom gréckom parlamente tesnú väčšinu v počte 153 kresiel. Zvýšenie daní by malo priniesť 1,8 mld. eur. Opatrenia prichádzajú nad rámec dôchodkovej reformy a zmien v dani z príjmov, ktoré parlament schválil 8. mája.

Súvisiace články

Aktuálne správy