Dolár v stredu posilnil voči euru a menovému košu

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Dolár v stredu posilnil voči euru a menovému košu“, rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 18. mája (SITA, Reuters) – Dolár v stredu zaznamenal trojtýždňové maximum voči euru aj menovému košu, keď údaje z americkej ekonomiky podporili očakávania, že Federálny rezervný systém (Fed) čoskoro zvýši úrokové sadzby. Spotrebiteľské ceny v USA v apríli rástli najrýchlejším tempom za viac ako tri roky a silné zotavenie naznačili aj údaje o nových stavebných povoleniach a priemyselnej produkcii.

Možnosť, že Fed do konca roka postupne až v troch krokoch zvýši úrokové sadzby, pripustili dvaja vysokí predstavitelia americkej centrálnej banky. Pozornosť trhov sa zameriava na protokol z aprílového zasadnutia, ktorý zverejní centrálna banka. Ten by mal signalizovať, akým tempom plánuje Fed ďalej zvyšovať úrokové sadzby. Dolárový index posilnil o 0,4 % na 94,99 bodu a dostal sa najvyššie od 25. apríla. Euro voči doláru kleslo na trojtýždňové dno 1,1255 USD/EUR a dolár oproti jenu posilnil o 0,3 % na 109,50 JPY/USD.

Poľský zlotý a maďarský forint v stredu oslabili vzhľadom na očakávania, že Fed už na budúci mesiac zvýši úroky, čo zníži dopyt po stredoeurópskych aktívach. Ani správa o medziročnom raste poľských miezd v apríli o 4,6 %, ktorý bol väčší, ako sa prognózovalo, nedokázala zlotý podporiť. Do 14:31 SELČ zlotý klesol o 0,45 % na 4,3925 PLN/EUR. Forint oslabil o 0,43 % na 316,270 HUF/EUR. Česká koruna si však prilepšila o 0,01 % na 27,022 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy