Absolventi škôl nemajú automaticky nárok na dávku nezamestnanosti

Študentom a budúcim absolventom škôl po ukončení školy a zamestnania popri štúdiu automaticky nevzniká nárok na dávku v nezamestnanosti. Podmienkou vzniku nároku na túto dávku je trvanie poistenia v nezamestnanosti najmenej dva roky, t. j. 730 dní, v posledných troch rokoch pred dňom zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce.
„Absolvent školy – študent strednej školy alebo denného štúdia vysokej školy nie je povinne poistený na sociálne poistenie. Keďže sám neplatí žiadne poistné, čiže nemocenské poistenie, dôchodkové, poistenie v nezamestnanosti a neplatí ho za neho nikto, nemá ani nárok na žiadnu dávku zo Sociálnej poisťovne,“ informuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.
Žiak, ktorý má trvalý pobyt v SR, však má možnosť od 16. roku veku dobrovoľne sociálne sa poistiť na jeden z troch balíkov poistenia. V takom prípade by po splnení ostatných podmienok, ako je trvanie poistenia, riadne a včas zaplatené poistné, mohol získať nárok na niektorú z dávok, teda aj dávky v nezamestnanosti. Na tento typ poistenia nie je možné prihlásiť sa spätne.
Ak študent popri škole pracuje na základe pracovnej zmluvy, dohody o vykonaní práce a dohody o pracovnej činnosti, získava postavenie zamestnanca s povinnosťou platiť poistné na nemocenské, dôchodkové poistenie, ale aj na poistenie v nezamestnanosti, ktorú zaňho plní zamestnávateľ. Na priznanie dávky v nezamestnanosti však musí spĺňať aj ostatné zákonom stanovené podmienky (byť evidovaný ako uchádzač o zamestnanie a mať poistenie 730 dní počas troch rokov pred zaradením do evidencie).

Súvisiace články

Aktuálne správy