Nemecký ústavný súd rozhodne v spore s ECB

Rozhodnutie v spore o program, v rámci ktorého chcela Európska centrálna banka podporiť členské štáty eurozóny nákupmi ich vládnych dlhopisov, oznámi najvyšší súd 21. júna

Nemecký ústavný súd oznámi 21. júna rozhodnutie v dlho trvajúcom spore o program nákupu dlhopisov Európskej centrálnej banky (ECB). Súd o tom informoval v stredu. Začiatok kauzy siaha do roku 2012, kedy ECB oznámila, že štáty eurozóny vo finančných ťažkostiach môže za mimoriadnych okolností podporiť nákupmi ich dlhopisov. Takzvaný program OMT (Outright monetary transactions) ECB síce neaktivovala, jej zámer však napadla skupina nemeckých akademikov a politikov. Ich sťažnosť pred nemeckým ústavným súdom podporilo zhruba 35 tis. ľudí.

 

Podľa nemeckého ústavného súdu existuje vážne podozrenie, že ECB svojimi zámermi prekročila mandát k výkonu menovej politiky a porušila zásadu neprípustnosti menového financovania vlád. Konanie vo veci súd v roku 2014 zastavil a záležitosť postúpil Európskemu súdnemu dvoru (ECJ). Najvyšší súdny tribunál EÚ v júni 2015 rozhodol, že plán je v súlade s európskou legislatívou, právo na konečné rozhodnutie si však vyhradil nemecký ústavný súd.

Súvisiace články

Aktuálne správy