Goldmani radia: Zabudnite na akcie, zamerajte sa na dlh

, CNBC Foto: SITA/AP

Analytici Goldman Sachs znížili svoj výhľad na akcie na "neutrál" v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov, tvrdia, že nevidia žiaden zvláštney dôvod ich vlastniť.

Goldman Sachs znížili akcie Európy a Japonska na "neutrál" vo svojej 12 mesačnej predikcii, naopak americké akcie povýšili na "neutrál".

"Kým nebudeme vidieť trvalé signály oživenia ekonomického rastu a nepocítime pokles akciového rizika, najmä ak sú v blízkosti ocenenia špičkovej úrovne," píšu Goldmani vo svojej poznámke zo včerajšieho dňa. "Fed vyznieva viac než holubičím tónom, než sme pôvodne očakávali. Vplyv na trh a realizácia politiky divergencie sa spomalili, čo vytvára impulz USA vo vzťahu k Európe a Japonsku. Silný jen a euro sa viažu na európske a japonské zisky, zatiaľ čo financie zväzujú negatívne sadzby."

Očakávania v politike centrálnych bánk sa rozchádzajú, v prípade US Federal Reserve čakáme zvýšenie úrokových sadzieb ešte v tomto roku, zatiaľ čo Európska centrálna banka a Bank of Japan by mali úrokové sadzby podľa očakávaní naďalej mierniť. Ale Goldmani tvrdia, že bude jednoduchšie hrať túto hru prostredníctvom mien, než akcií a devíz, pretože meny majú tendenciu byť menej volatilné ako akcie.

Banka je tiež neutrálna ohľadom ázijských akcií okrem Japonska. Zatiaľ čo čínske ekonomické údaje od začiatku roka boli lepšie, než sa očakávalo, mnoho rizika zostalo.

Goldman Sachs odporúča dať prednosť úverom, s menší horizontom ocenenia, najmä v segmente s vysokými výnosmi. Zamerať sa na bondy s trojmesačným a dvanásťmesačným horizontom. "Americký úver s vysokým výnosom stále ponúka veľký potenciál, v očakávaní vyšších úrokových sadzieb," píše banka. Goldman Sach nie sú jediní, kto odporúča zbaviť sa akcií.

Bank of America-Merrill Lynch vo svojom prieskum z mája zistila, že globálni správcovia fondov znižujú svoju pozíciu v akciách k čistej 6 percentnej nadváhe, z 9 percent. To je výrazne pod dlhodobým priemerom. Regionálne prieskumy zistili, že záujem o americké akcie klesol na čistú podváhu 18 percent z 10 percent z minulého mesiaca. Alokácie v japonských akciách boli rovnako na na svojej najnižšej úrovni od decembra 2012 s čistou 6 percentnou podváhou. Správcovia fondov v eurozóne majú pozitívnejší sentiment k akciám, ide o čistú 26 percentnú nadváhu, ale aj takýto podiel špecifických akcií v portfóliu investora je na 17-mesačnom minime. Alokácia na britské akcie klesla na čistú podváhu 36 percent, tento mesiac je tak najnižšie od novembra 2008, z čias globálnej finančnej krízy.

Súvisiace články

Aktuálne správy