Soros opäť verí zlatu, a nie je sám: Akciové pozície má najnižšie od roku 2013

, zerohedge;the guardian;CNN Foto: SITA/AP

Okrem pozornosti, ktorej sa v týchto dňoch teší Warren Buffett po nákupe akcií Applu, je tu ešte jedna investorská postava, ktorej kroky svet úpenlivo sleduje. Oficiálne reporty Soros Fund Management, čo je rodinný podnik Georgea Sorosa, ukázali, že 85 ročný starý pán sa rozhodol značne prehodnotiť svoje akciové pozície.

Ako už bolo niekoľkokrát medializované, Soros varoval pred rizikami vyplývajúcimi z čínskej ekonomiky, argumentujúc, že dlhom poháňaná ekonomika sa podobá tej v USA v rokoch 2007-2008, kedy úverové trhy strhli svet do globálnej recesie. Ešte v januári sa vyjadril, že tvrdé pristátie Číny bude "prakticky nevyhnutné," dodal, že takýto prepad by zhoršil globálne deflačné tlaky, stiahol akciový trh a pomohol americkým vládnym dlhopisom.

Teraz sa ale ukázalo, miliardár Soros zosekal svoje dlhodobé majetkové podiely vo firmách o viac ako 25 %. K 31. marcu v nich mal 4,5 miliardy dolárov, čo predstavuje najnižšiu pozíciu od roku 2013.

Možno je za tým dôvod, že sa Soros rozhodol významnejšie vrátiť ku zlatu. Získal 1,7 % v Barrick, čo je najväčšia ťažobná spoločnosť zameraná na zlato. Soros predal svoj podiel v tejto spoločnosti v treťom štvrťroku minulého roka.

Soros zároveň vlastní call opcie na 1,05 milióna akcií v SPDR Gold Trust, fondu obchodujúcom na na burze, ktorý sleduje cenu zlata. Nie je jasné, či bol v tomto smere ovplyvnený Druckenmillerom, ktorý tento mesiac sa na konferencii Sohn Conference vyhlásil, že v zlate má dnes zaparkovanú najväčšiu časť majetku, lebo centrálny bankári experimentujú s "absurdnou predstavou záporných úrokových sadzieb."

Zlatu verí aj najväčšia čínska štátna banka ICBC, ktorá aktuálne kupuje v Londýne rozmerný trezor na zlato od britskej banky Barclays. Do trezora sa zmestí 2000 ton zlata alebo iných vzácnych kovov. Trezor je na utajenom mieste v Londýne, Barclays tu v súčasnosti skladuje okrem zlata aj striebro, platinu a paládium. Podľa BBC je to prvýkrát, kedy bude mať niektorá z čínskych bánk v Londýne vlastný trezor. Londýn patrí medzi najdôležitejšie svetové trhy so zlatom. Každý rok sa tu uzavrú obchody v hodnote päť biliónov dolárov, aj keď z veľkej časti ide len o transakcie "na papieri", píše CNN.

Trezor je jedným z najväčších a najbezpečnejších v Európe, jeho dvere a steny odolajú výbušninám a zátarasy zastavia aj rozbehnutý nákladný automobil. Na streche je elektrický bezpečnostný systém a základy sú vybudované tak, aby zmarili šance sa do budovy podkopať, opisuje denník The Guardian. "Systém identifikácie pomocou odtlačkov prstov sleduje aj krvný tlak, takže odrezaným prstom si neotvoríte," napísal denník Sunday Times, ktorého reportér si mohol pred pár rokmi trezor prezrieť.

Čína plánuje v tomto biznise posilňovať, zatiaľ čo britská Barclays už pred časom uviedla, že v rámci zoštíhlenia a špecializácie obchod s drahými kovmi obmedzí. Číňania patria medzi národy, ktoré najviac nakupujú zlato vo fyzickej podobe. V roku 2013 Čína predbehla Indiu a je v spotrebe zlata na prvom mieste na svete.

Cena zlata od začiatku roka stúpla, trójska unca (31,1 gramu) sa aktuálne obchoduje okolo 1270 dolárov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy