Česká ekonomika spomalí tento rok rast na 2,2 %

Česká ekonomika spomalí rast v tomto roku na 2,2 %. Dôvodom bude najmä pomalý rozjazd investícií financovaných z fondov EÚ. Na tlačovej konferencii v Prahe to dnes uviedli zástupcovia Medzinárodného menového fondu (MMF). Minulý rok vzrástla ekonomika o 4,3 %. Informoval o tom server novinky.cz.
Prognóza MMF je horšia, než odhad českého ministerstva financií, ktoré v tomto roku počíta s rastom o 2,5 %. O desatinu percentného bodu je optimistickejšia aj Česká národná banka – tento rok očakáva rast HDP o 2,3 %. Naopak, nedávno zverejnená jarná prognóza Európskej komisie predpokladá pre Česko tento rok rast „len“ na úrovni 2,1 %.
Deficit verejných financií by v roku 2016 mal podľa MMF predstavovať 0,6 % HDP. To je hlboko pod hranicou 3 % HDP požadovaných Európskou úniou.
Podľa MMF by vláda vzhľadom na blížiace sa voľby nemala populisticky zvyšovať výdavky a zároveň znižovať dane. MMF upozornil, že je nevyhnutné prijať legislatívu, ktorá by v ČR ukotvila rozpočtovú disciplínu. Tzv. finančná ústava pritom už vyše roka leží v Poslaneckej snemovni. Fond zároveň dodal, že vláda by sa mala sústrediť na zvyšovanie výkonu ekonomiky a k tomu by mali pomôcť štrukturálne reformy.
Finančný sektor ČR je podľa MMF stabilný a odolný voči otrasom. Zároveň ako pozitívny vidia zástupcovia fondu robustný rast úverov, nevyhnutné je ale sledovať vývoj trhu s hypotékami.
Inflácia by mala dosiahnuť 2-% inflačný cieľ v polovici budúceho roka, dodal MMF. Scenár fondu sa tak zhoduje s ČNB.

Súvisiace články

Aktuálne správy