Agentúra Fitch potvrdila rating Slovenskej sporiteľne

Ratingová agentúra uviedla, že potvrdenie hodnotenia úverovej spoľahlivosti je odzrkadlením základnej úverovej kvality banky.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila dlhodobý emisný rating (IDR) Slovenskej sporiteľne na stupni BBB+ so stabilným výhľadom. Agentúra zároveň banke v pondelok potvrdila hodnotenie individuálnej bonity, čiže tzv. viability rating (VR), na úrovni bbb+. Fitch zároveň potvrdil dlhodobý IDR banky Česká spořitelna na stupni A- so stabilným výhľadom a hodnotenie individuálnej bonity na úrovni a-. Potvrdenie ratingov týchto bánk je odzrkadlením ich základnej úverovej kvality a toho, že za posledných 12 mesiacov nenastali nijaké veľké zmeny ich finančných ukazovateľov, povedal Fitch o svojom kroku.
Česká spořitelna a Slovenská sporiteľňa sú dôležité pre dlhodobú strategickú prítomnosť ich materskej spoločnosti, rakúskej banky Erste Group Bank v regióne strednej a východnej Európy vzhľadom na geografickú blízkosť trhov Česka, Slovenska a Rakúska, konštatoval Fitch. Uviedol pritom, že existuje vysoká úroveň integrácie oboch bánk s materskou spoločnosťou, pričom obe dcéry významne prispievajú k ziskovosti skupiny. V závere roka 2015 Česká spořitelna sa na zisku skupiny pred zdanením podieľala 40 percentami a Slovenská sporiteľňa 15 percentami, poznamenal Fitch.

Agentúra zároveň potvrdila aj dlhodobý emisný rating českej Komerční banky na úrovni A- a hodnotenie individuálnej bonity na úrovni a-. Na Slovensku Komerční banka obsluhuje svojich korporátnych klientov prostredníctvom Komerční banky, a. s., pobočky zahraničnej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy