Konverzia úverov v Poľsku môže ohroziť finančný systém

Upozornil na to Medzinárodný menový fond. Euroskeptická strana Právo a poriadok sa dostala k moci sčasti aj preto, že sľúbila tisíckam Poliakov, že im pomôže s úvermi, ktoré si vzali v švajčiarskych frankoch, keď frank oproti poľskej mene oslaboval. Dlžníkom však stúpli náklady, keďže švajčiarska mena výrazne posilnila.

Plán Poľska konvertovať hypotekárne úvery vo švajčiarskych frankoch na poľské zloté môže ohroziť finančný systém a poškodiť ekonomický rast, v prípade sa bude implementovať. V pondelok to uviedol Medzinárodný menový fond (MMF). Euroskeptická strana Právo a poriadok (PiS) sa v minulom roku dostala k moci sčasti aj preto, že sľúbila tisíckam Poliakov, že im pomôže s úvermi, ktoré si vzali v švajčiarskych frankoch, keď frank oproti poľskej mene oslaboval. Dlžníkom však stúpli náklady, keďže švajčiarska mena výrazne posilnila.

„Namiesto toho by sa mala krajina sústrediť na podporu problémových klientov prípad od prípadu,“ uviedol MMF. Zdaňovanie bankových aktív, ktoré predstavila PiS, by podľa MMF mohlo znamenať obmedzenie ponuky úverov a malo by byť nahradené „prijateľnejším zdaňovaním ziskov a kompenzáciami“.

Súvisiace články

Aktuálne správy