Jen v pondelok oslaboval voči doláru

Svetové devízové trhy - dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Jen v pondelok oslaboval voči doláru“, rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 16. mája (SITA, Reuters) – Japonský jen v pondelok oslaboval voči americkému doláru po tom, čo vysoký predstaviteľ vlády v Tokiu naznačil ochotu intervenovať proti silnému výmennému kurzu japonskej meny. V skoršom obchodovaní jen posilňoval, keď ho podporili údaje z čínskej ekonomiky, ktoré nenaplnili očakávania. Mena vymazala zisky po tom, čo námestník ministra financií Masatsugu Asakawa pre denník Nikkei uviedol, že predstavitelia skupín G7 a G20 diskutovali o postupoch, ako čeliť neprimeraným výkyvom na devízových trhoch. Tým podľa agentúry Reuters naznačil, že najdôležitejšie vyspelé a rozvíjajúce sa ekonomiky za určitých okolností pripúšťajú intervencie na devízových trhoch.

Dolár voči jenu posilnil o 0,2 % na 108,86 JPY/USD. Japonsko koncom týždňa usporiada stretnutie ministrov financií a centrálnych bankárov skupiny najvyspelejších ekonomík G7. Vláda v Tokiu naznačila, že od partnerov chce získať podporu pre svoje úsilie zasiahnuť proti silnému jenu, ktorý sa považuje za bezpečnú investíciu v čase ekonomickej neistoty.

Poľský zlotý v pondelok oproti euru posilnil, keďže agentúra Moody’s v sobotu ponechala rating krajiny na nezmenenej úrovni, hoci zhoršila jeho výhľad na negatívny zo stabilného. Do 10:20 SELČ zlotý stúpol o 0,93 % na 4,3695 PLN/EUR. Posilnil aj maďarský forint, a to o 0,33 % na 315,150 HUF/EUR, ale česká koruna oslabila o 0,01 % na 27,023 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy