Absolventi nemajú voči SP žiadne povinnosti

Ak budúci absolventi stredných a vysokých škôl nie sú dobrovoľne poistení, po ukončení štúdia nemajú povinnosti voči Sociálnej poisťovni. Upozorňuje na to hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ich budúce povinnosti závisia od ich konkrétneho rozhodnutia a životnej situácie, v ktorej sa po škole ocitnú.
Ak absolvent zostane po ukončení strednej alebo vysokej školy nezamestnaný, nemá voči Sociálnej poisťovni podľa Višvádera žiadne povinnosti bez ohľadu na to, či sa zaeviduje na úrade práce alebo nie. „Počas štúdia ani po ukončení školy za študenta – absolventa totiž nikto neplatí poistné na sociálne poistenie. Z tohto dôvodu nemá následne ani nárok na žiadne dávky zo Sociálnej poisťovne,“ uviedol.

V prípade, že sa absolvent po ukončení školy zamestná buď ako zamestnanec, alebo dohodár, poistné na sociálne poistenie bude za neho odvádzať zamestnávateľ. Ak začne tento rok prvýkrát podnikať, poistné si platí sám až o rok, teda od 1. júla 2017, tak ako každý živnostník podľa dosiahnutých príjmov uvedených v daňovom priznaní za rok 2016. Povinnosť platiť sociálne odvody by absolventovi školy ako živnostníkovi vznikla vtedy, ak by jeho hrubý príjem za rok 2016 presiahol 5 298 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy