Investičné možnosti očami odborníka: Netrápte sa negatívnymi sadzbami a siahnite po inej príležitosti

, BlackRock Foto: SITA/AP

Svetové finančné trhy sa nesú v znamení rekordne nízkych úrokových sadzieb centrálnych bánk. Podľa popredných expertov zo spoločnosti BlackRock však možno aj v súčasnom prostredí nájsť zaujímavé investičné príležitosti. Pozrite sa čo spoločnosť zaradila do svojho výhľadu pre druhý štvrťrok.

Americké akcie
Akcie sú v prostredí nízkych úrokov jednoznačne atraktívnejšie než vládne dlhopisy. Spojené štáty, najväčší akciový trh na svete, by rozhodne mali patriť k základným stavebným kameňom každého investičného portfólia. Je však potrebné starostlivo vyberať, pre dlhodobých investorov sú zaujímavé najmä cenné papiere spoločností, ktoré pravidelne vyplácajú dividendu, ktorú navyše dlhodobo zvyšujú.

Európske akcie
Akcie spoločností zo starého kontinentu sú v súčasnosti zaujímavo ocenené. Forwardové P/E akciového indexu MSCI USA sa aktuálne pohybuje okolo 17, v prípade benchmarku MSCI Europe je ukazovateľ zhruba o dva body nižšie. Európa však nie je bez rizík. Región trápi slabý ekonomický rast, nízka inflácia, nejasná budúcnosť bankového sektora (najmä v Taliansku) a tiež neistý výsledok júnového referenda o vystúpení Británie z Európskej únie.

Americké municipálne dlhopisy
Dlhopisy sú často hádzané do jedného vreca. Aj na trhu s bondmi ale dokážete naraziť na zaujímavé investičné príležitosti. Príkladom sú municipálne čiže oblastné dlhopisy emitované mestami a vyššími územnými celkami. Municipálne bondy za sebou majú dobré mesiace, čo by podľa expertov z BlackRock mohlo prilákať ďalších investorov. Z historického hľadiska navyše oblastné dlhopisy vykazujú negatívnu koreláciu s akciami, čo môže byť veľkým lákadlom pre kontrariánskych investorov, ktorí neveria v pokračovaní akciovej rally. A do tretice v ich prospech hovorí skutočnosť, že sa sú to krátkodobo najmenej volatilné dlhové cenné papiere. BlackRock odporúča zamerať sa predovšetkým na oblastné dlhopisy vydávané pre financovanie aktivít vo vodohospodárskom odvetví a v sektore verejných služieb. Atraktívne sú podľa nich tiež municipálne bondy s vysokými výnosmi, s výnimkou dlhopisov problémového Portorika.

Dlhopisy rozvinutých trhov mimo USA
Fanúšikovia vládnych bondov sa musia zmieriť s tým, že zaujímavé výnosy teraz ponúkajú takmer výhradne dlhopisy krajín, ktoré na tom nie sú ekonomicky najlepšie, a hrozí teda, že nebudú schopné plniť svoje záväzky. V Európe je to prípad Grécka, Portugalska alebo Španielska. Bondy týchto krajín sú zaujímavé najmä pre tých, ktorí veria v jednotu eurozóny. Americkí investori navyše môžu podľa BlackRock v prípade európskych bondov ťažiť z vývoja na devízových trhoch, ktorý je ovplyvňovaný návratom Fedu k holubičej rétorike.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy