Čím viac peňazí, tým viac detí? Mestá s najvyššími nákladmi na život majú aj vyššiu pôrodnosť

, Allianz Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pôrodnosť celosvetovo klesá. Ale nie rovnako. Nové výskumy ukazujú, že pôrodnosť v 41 veľkých európskych a amerických mestách je v skutočnosti o 7 % vyššia, než je národný priemer v jednotlivých krajinách. Dokonca aj mestá s najvyššími nákladmi na život hlásia zvýšenú pôrodnosť.

Spoločnosť Allianz nedávno vypracovala štúdiu, ktorá zistila, že v posledných desaťročiach zažívajú mestá netušený rast, ale pôrodnosť celosvetovo významne klesá. Niektorí odborníci na demografiu si myslia, že sa na poklese pôrodnosti môžu podieľať aj životné podmienky, ktoré ľudí do miest priťahujú, ako sú napríklad lepší prístup k vzdelaniu, lepšie možnosti získania zamestnania, či lepšie možnosti pre plánovanie rodiny. Posledné prieskumy potvrdzujú, že mestá v rozvinutých krajinách zažívajú "mini baby boom". Výsledkom prieskumu bola skutočnosť, že pôrodnosť v 41 veľkých európskych a amerických mestách je v priemere o 7% vyššia, než je celonárodný priemer v krajine, kde sa dané mesto nachádza.

Na účely tohto výskumu bola pôrodnosť v mestách Európy a USA vypočítaná zo štatistických údajov a porovnaná s jednotlivými národnými hodnotami pôrodnosti. Skúmali sa hlavné a veľké mestá Európy. Odborníci zistili, že vyššia pôrodnosť sa v týchto mestách vyskytuje naprieč hranicami jednotlivých štátov. Napríklad v Lisabone bola priemerná pôrodnosť o 50 % vyššia, než je celoštátny priemer Portugalska, v Bratislave o 31 % vyššia a v britskom Birminghame o 17 % vyššia.

USA bola prepočítaná hodnota pôrodnosti pre New York City o 5 % vyššia, než je celoštátny priemer, v Chicagu o 3 % vyššia a v Dallase o 17 % vyššia.

"Prekvapujúce je, že mestá s najvyššími nákladmi na život a najvyššími cenami nájmov majú aj tak vyššiu pôrodnosť, než je celonárodný priemer v danej krajine," povedala Brigitte Miksa, riaditeľka Divízie penzijných produktov Allianz. "Platí to pre New York City, Mníchov (+5 %), Londýn (+8 %), Štokholm (+13 %), Kodaň (+14 %) a Oslo (+16 %)."

Rast pôrodnosti v niektorých veľkých mestách je ťahaný najmä lepšími príležitosťami na získanie zamestnania, ktoré umožňuje rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, kvalitnejšou infraštruktúrou s lepšími možnosťami pre stráženie a starostlivosť o deti, vyššou ochotou spolu žijúcich párov mať deti a tiež nárastom imigrácie.

Odborníci z Allianz však varujú, že aj keď je "baby boom" v mestách pozitívnym demografickým javom, nedokáže to úplne vyriešiť problémy súvisiace so starnutím populácie.

Z miest, ktoré boli do výskumu zaradené, len Dallas a Birmingham majú priemer 2,1 dieťaťa na jednu ženu, čo je hodnota, ktorú je nutné udržať, aby sa populácia sama prirodzene obnovovala bez vplyvu imigrácie. V piatich ďalších mestách, Bruseli, Štokholme, Osle, Londýne a New Yorku, je hodnota pôrodnosti stále pod touto medznou hranicou.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy