Japonský premiér Š. Abe zrejme opäť odloží zvýšenie DPH

Japonský premiér Šinzo Abe zrejme odloží zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) plánované na budúci apríl. Obáva sa totiž, že by to mohlo vykoľajiť snahy o zrýchlenie tempa rastu spotrebiteľských cien, uviedol v sobotu (14.5.) japonský ekonomický denník Nikkei. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Abe zrejme ešte bude uvažovať o záležitosti a rozhodnutie oznámi až po summite lídrov skupiny G7, ktorý sa bude koncom mesiaca konať v Japonsku. Zatiaľ nie je jasné, o koľko chce posunúť zvýšenie DPH. So svojím zámerom však už oboznámil vládnych predstaviteľov a vo všeobecnosti sa očakáva, že rozhodnutie oznámi 1. júna.
Bude to už druhé posunutie zvýšenia DPH. Pôvodne mala 8-% DPH vzrásť na 10 % už vlani v októbri. Japonsko naposledy zvýšilo DPH o 3 percentuálne body v apríli 2014, čo bol prvý takýto nárast za 17 rokov.
Dôsledky aprílového zemetrasenia na ekonomiku a posilňovanie jenu, čo má negatívny vplyv na export, sú pravdepodobnými príčinami premiérovho rozhodnutia opäť posunúť zvýšenie DPH.

Súvisiace články

Aktuálne správy