Grécko sa chce vrátiť na kapitálové trhy v roku 2017

Grécko si chce po dohode s veriteľmi rýchlo opäť začať obstarávať peniaze na kapitálových trhoch. "Vrátime sa na trhy v roku 2017," uviedol premiér Alexis Tsipras pre aténsky nedeľník RealNews.

Grécko si chce po dohode s veriteľmi rýchlo opäť začať obstarávať peniaze na kapitálových trhoch. „Vrátime sa na trhy v roku 2017,“ uviedol premiér Alexis Tsipras pre aténsky nedeľník RealNews. Grécko sa podľa neho dostane z krízy „možno oveľa rýchlejšie“, než sa doteraz plánovalo. Informovala o tom agentúra DPA.
Vicepremiér Jannis Dragasakis predpokladá, že po dohode s veriteľmi by do Grécka mohlo pritiecť 9 až 12 miliárd eur, ako povedal pre aténsky denník Naftemporiki. Veľká časť z toho oživí grécku ekonomiku, uviedol Dragasakis.
Agentúra DPA z vládnych kruhov zistila, že už koncom budúceho týždňa by sa mala do parlamentu dostať na schvaľovanie tretia časť tvrdého úsporného balíka. Ide o nepriame dane v celkovej výške 1,8 miliardy eur. Navyše by sa na budúci týždeň mala schváliť „automatická dlhová brzda“. Ak by sa neplnili rozpočtové ciele, automaticky by sa krátili dôchodky a mzdy a začali by sa realizovať úsporné opatrenia v štátnej správe. O detailoch Atény aktuálne rokujú s veriteľmi.
Grécky parlament minulú nedeľu (8. 5.) schválil zníženie dôchodkov a zvýšenia daní z príjmu. Celková hodnota balíka predstavuje 3,6 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy