Stavebná produkcia v marci klesla o 0,4 percenta

Výkony stavebníctva v marci tohto roka dosiahli objem 316,2 mil. eur a po zohľadnení sezónnych vplyvov boli o 4,8 % nižšie ako vo februári. V prvom štvrťroku sa stavebná produkcia zvýšila medziročne o 10,4 % na 874 mil. eur.

Správa „STAVEBNÍCTVO: Stavebná produkcia v marci klesla o 0,4 percenta,“ rozšírená o vyjadrenie analytika v piatom a šiestom odseku.

BRATISLAVA 12. mája (SITA) – Stavebná produkcia v marci tohto roka po dlhodobom medziročnom raste klesla oproti rovnakému mesiacu vlaňajška o 0,4 % na 316,2 mil. eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov bola o 4,8 % nižšia ako vo februári. Marcový medziročný pokles stavebnej produkcie je prvý od decembra 2014, kedy výkony odvetvia klesli o 8,7 %. V prvom štvrťroku aktuálneho roka produkcia v stavebníctve vzrástla medziročne o 10,4 % na 874 mil. eur. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Stavebná produkcia realizovaná v tuzemsku sa v marci medziročne znížila o 0,5 % na 296,5 mil. eur. Jej podiel na celkovej stavebnej produkcii sa znížil o 0,1 percentuálneho bodu na 93,8 %. Objem prác na novej výstavbe, vrátane modernizácií a rekonštrukcií, klesol o 4,3 % na 210 mil. eur. Stavebné práce na opravách a údržbe sa zvýšili o 7,9 % a dosiahli 81,9 mil. eur.

V štruktúre tuzemskej produkcie podiel novej výstavby, vrátane modernizácií a rekonštrukcií, v marci klesol medziročne o 2,8 percentuálneho bodu na 70,8 % a podiel prác na opravách a údržbe sa zvýšil o 2,1 percentuálneho bodu na 27,6 %. „Z hľadiska výrobného zamerania klesol objem prác na inžinierskych stavbách o 31,7 % a na budovách vzrástol o 17,2 %. V rámci tuzemska tvorili práce na budovách 75 %, inžinierske stavby 25 %,“ uviedol ŠÚ. Produkcia realizovaná stavebnými firmami v zahraničí v marci medziročne vzrástla o 1,5 % na 19,7 mil. eur a jej podiel na celkovom objeme produkcie tvoril 6,2 %.

Stavebná produkcia realizovaná v tuzemsku za tri mesiace tohto roka medziročne vzrástla o 10,2 % na 822,2 mil. eur. Objem prác na novej výstavbe, vrátane modernizácií a rekonštrukcií, sa zvýšil o 11,4 % na 593,5 mil. eur. Stavebné práce na opravách a údržbe vzrástli o 5,9 % a dosiahli 217,5 mil. eur. V štruktúre tuzemskej produkcie vzrástol podiel novej výstavby, modernizácií a rekonštrukcií o 0,9 percentuálneho bodu na 72,2 % a podiel prác na opravách a údržbe sa znížil na 26,4 %. Produkcia v zahraničí v prvom štvrťroku vzrástla o 14,8 % na 51,8 mil. eur a jej podiel na celkovej stavebnej produkcii dosiahol 5,9 %.

Marcový pokles stavebnej produkcie pripísal analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák najmä očakávanému spomaleniu vo výstavbe verejnej infraštruktúry. S dvojmesačným oneskorením sa podľa neho totiž výpadok eurofondových projektov už citeľnejšie prejavil na produkcii stavebníctva. „Výpadok eurofondových projektov tak nedokázali kompenzovať ani oživujúce sa súkromné investície, ani prebúdzajúci sa trh rezidenčných nehnuteľností výdatne dotovaný rekordne nízkymi úrokovými sadzbami na hypotékach,“ uviedol Koršňák.

Analytik očakáva, že medziročný rast stavebníctva by mal najbližšie mesiace oscilovať okolo nuly. „Dynamicky rast v segmente výstavby budov, ťahaný ako silnejúcim rezidenčným trhom, tak aj zotavujúcimi sa súkromnými investíciami bude naďalej len čiastočne kompenzovať výpadky v segmente výstavby (verejnej) infraštruktúry. V minulom roku štát nezačal výstavbu žiadneho významnejšieho úseku diaľnic, ukončenie plánovaných tendrov sa posunulo až na začiatok tohto roka, reálne spustenie výstavby je tak možné očakávať najskôr v polovici tohto roka,“ dodal Koršňák. Rovnako výstavba obchvatu Bratislavy financovaného cez PPP sa podľa neho nezačne skôr ako v druhej polovici roka.

Stavebníctvo v roku 2015 po šiestich rokoch medziročného poklesu zaznamenalo opätovný nárast výkonov. Produkcia odvetvia vlani medziročne vrástla o 17,9 % pri objeme 5,4 mld. eur. Stavebná produkcia predtým naposledy vzrástla v roku 2008, a to medziročne o 11,9 %. V rokoch 2009 až 2014 výkony klesli v súhrne o 39,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy