BoE varuje pred Brexitom

Guvernér Bank of England Mark Carney varoval na dnešnom zasadnutí o výrazne negatívnych dopadoch prípadného  odchodu Veľkej Británie z Európskej únie. Takzvaný Brexit by podľa BoE znamenal výrazné zvýšenie nezamestnanosti, zvýšenie cien, ako aj prepad hodnoty britskej libry. Aj bez Brexitu znížila centrálna banka výhľad rastu HDP na rok 2016 z 2.2 % na 2 %.

Nastavenie menovej politiky ponechala Bank of England podľa očakávaní bez zmien. Hlavná úroková sadzba ostáva na 0.50 % a jej prípadné zvyšovanie odďaľuje práve neistota ohľadom odchodu Británie z EÚ. Za ponechanie nastavenia hlasovali všetci deviati oprávnení členovia. K rovnakej zhode došlo aj pri hlasovaní o plánovanom cieli pre nákup aktív, ktorý ostáva nezmenený na 375 mld. GBP.

Libra sa na páre s USD aktuálne obchoduje bez intradennej zmeny na úrovni GBPUSD 1.446. Úroveň GBPUSD 1.44, zvýraznená 100 dňovým kĺzavým priemerom, by mala poslúžiť ako výrazná úroveň podpory. Jej prerazením by sa libra mohla nasmerovať k GBPUSD 1.435, kde by mohla ako ďalšia podpora zafungovať spodná úroveň rastového kanála. Najbližšiu úroveň rezistencie vidíme na viznyčenej hladine GBPUSD 1.45.

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy