Ticho pred búrkou: Rok 2017 bude pre Európu zlomový

, Deutsche Bank;Société Générale;IW Foto: thinkstock

Tento rok ešte môžeme pokojne spávať, hoci dôvodov na nočnú moru je viac než dosť. Ako tvrdí vo svojej správe Deutsche Bank, na budúci rok sa už môžeme pripraviť na celý rad nepríjemných prekvapení.

Zhrňme si to. Spomalenie v Číne a prepad na komoditných trhoch ohrozujú ekonomický rast, potom tu máme nebezpečenstvo Brexitu, opätovné problémy v Grécku, nie príliš fungujúce experimenty Európskej centrálnej banky, migračnú krízu, vnútorné rozpory a napäté vzťahy s Ruskom.  Aj keby sme na niečo zabudli, bohato stačia aj tieto tlaku z rôznych strán, aby sme nadobudli pocit, že ekonomický a politický rozpad EÚ je neodvratný.

Analytici z Deutsche Bank pod vedením Marka Walla vyhliadky na tento rok nevidia tak čierno, podľa nich sa máme na čo tešiť v roku 2017. "Podľa našich prognóz sa bude fiškálna situácia v budúcom roku ďalej zhoršovať. Vzhľadom na to, že fiškálna politika koreluje s ekonomickým rastom, môže to mať negatívny vplyv na rast v roku 2017. Rastúce ceny ropy, geopolitické riziko a slabnúci vplyv menovej politiky ECB budú postupne pôsobiť ako brzdy ekonomického zotavovania," píšu ekonómovia.

Inflácia a hospodársky rast sa v eurozóne, po rokoch s úrokovými sadzbami okolo nuly, zasekli na minime a ECB sa snaží netradičnými spôsobmi, vrátane záporných sadzieb, tento vývoj zvrátiť. Úrokové sadzby pod nulou by mali motivovať banky k výraznejšiemu úverovania a bežných ľudí k väčšiemu míňaniu, ktoré by pomohlo k naštartovaniu inflácie. V ostatnom čase sa do rétoriky zástupcov ECB dostali aj takzvané vrtuľníkové ​​peniaze, rozdávanie ale zatiaľ neprichádza do úvahy. ECB popri znížení všetkých svojich sadzieb ešte navýšila objem nákupov aktív na 80 miliárd eur mesačne. Po novom nakupuje už aj niektoré firemné dlhopisy. Mnoho analytikov, vrátane tých z Banky pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) a z Economist Intelligence Unit (EIU), však má pocit, že tieto opatrenia prestávajú mať zmysel. Écébéčke podľa nich dochádza munícia.

Podľa Walla z Deutsche Bank bude potrebné, aby vlády vstúpili do celého procesu uvoľnením fiškálnej politiky, mali by teda zvýšiť vládne výdavky alebo umožniť rast deficitov, aby nedochádzalo ku škrtom vo výdavkoch. Analytici Deutsche Bank tvrdia, že niečo podobné vlastne už prebieha. "Sme svedkami najväčšieho uvoľňovania od koordinovanej reakcie na pád Lehman Brothers," píše Wall.

Pokiaľ ale naopak dôjde k tomu, že politici v Európe kvôli narastajúcim neistotám pritiahnu ekonomike fiškálnu uzdu, Európa môže zažiť naozaj horúce chvíľky. Dôjde totiž k tomu, že vlády nebudú mať fiškálne nástroje a v rovnakom čase ani centrálne banky tie monetárne. Albert Edwards, stratég zo Société Générale, si pri hodnotení krokov ECB neberie servítku pred ústa. V dokumente odoslanom klientom sa vyjadril v tom zmysle, že je z krokov ECB "v depresii". O úprave programu kvantitatívneho uvoľňovania hovorí ako o nezmysle a otvorene priznáva, že nevie, koľko toho ešte zo strany ECB znesie. "Centrálni bankári svojimi experimentmi a sebavedomou rétorikou vbehli do slepej uličky," myslí si Edwards. Zloba a tvrdé slová len sotva niečomu pomôžu, ale je isté, že v Európe ešte bude živo.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy